Zágráb legújabb turisztikai attrakciói

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Két teljesen új turisztikai attrakció is várja a Zágrábba látogatókat idén nyáron: egy Tájház, amely a központban nyitotta meg kapuit, és azt tűzte ki célul, hogy megismertesse az ide látogatókkal a horvát hagyományos kultúrát, valamint egy középkori bánya, amely a Medvednica Természetpark területén található, különlegessége pedig az, hogy Horvátország első olyan középkorból megmaradt bányája, amelyet a nagyközönség számára is megnyitottak, és látogathatóvá tettek.

Zágráb egyébként is bővelkedik a turisztikailag figyelemre érdemes látnivalókban, három történelmi városrésze - Felsőváros, Káptalandomb és Alsóváros - mindenkinek kínál valamilyen érdekes célpontot, legyen akármilyen irányú az ember érdeklődése. Fantasztikus templomai között külön figyelmet érdemel a Szent Márk-templom, amely Felsőváros meghatározó turistalátványossága, Káptalandombon egyebek mellett a Katedrálist kell feltétlenül látni, a modern Alsóvárosban pedig a Jellasics bán-tér az, amelyen minden látogatónak végig kell mennie. Most azonban további két programmal csábítják a turistákat a horvát fővárosban.
A Materina priča Tájházban a kézműves-mesterségekkel is meg lehet ismerkedni

A Materina priča Tájházban a kézműves-mesterségekkel is meg lehet ismerkedni

Materina priča Tájház - A történelemre fogékony turistáknak

Május elején nyitotta meg kapuit az ingyenesen látogatható Materina priča Tájház Zágráb központjában (a Cvjetni trg nevű tér mellett található), ahová elsősorban azokat a látogatókat várják, akik kíváncsiak az általuk meglátogatott ország kultúrájára, hagyományaira és történelmére is. A tájház kétszáz négyzetméteren mutatja be az érdeklődőknek, hogyan éltek a horvátok nagyjából száz évvel ezelőtt, milyen tárgyakat használtak, mik voltak a szokásaik, és mivel foglalkoztak. A Materina priča Tájház neve magyarul nagyjából azt jelenti: Az édesanya története, ami azt mutatja, hogy valóban az ország, valamint a családjukért dolgozó asszonyok iránt érzett tiszteletből emelték, és az, hogy a turisták ingyen nézhetik meg a kiállítást, szintén azért van, mert az elsődleges cél, hogy minden látogató megismerkedhessen a helyi szokásokkal, az ország történetével.

A Tájházban elsősorban kézműves termékeket, népies ruhákat, folklór tárgyakat láthatnak az érdeklődők, valamint megismerhetik az egyes mesterségek minden csíját-bínját. Így például a lenvászon kézi szövésének, a hímzés, a gyapjúszövés, a csipke, kézműves ékszerek, mézeskalácsok, fazekastermékek készítésének hagyományos technikáival is egészen közelről lehet találkozni itt.
A Zrínyi-bánya a Medvednica Természetparkban található

A Zrínyi-bánya a Medvednica Természetparkban található

Zrínyi-bánya - Pillantás a középkorba

A Medvednica Természetparkban található az a középkori bánya, mely Zágráb egyik legújabb turistalátványosságaként szintén a múltba enged némi betekintést: Corvinus Mátyás 1463-ban adományozott bányajogot Zrínyi Péternek, akkor hozták létre az immáron Zrínyi-bányának nevezett kitermelőhelyet, ahol 1527-ben indult meg végül a munka, ugyanis ekkor írta alá Zrínyi Miklós, Péter utódja a zágrábiakkal a bányászati jogot biztosító szerződést. A Zrínyi-bányában színesfém (cink-ólom) ércet bányásztak, amely a legnagyobb mennyiségben tartalmazza az ólom-szulfid (galenit) ásványt, és annak melléktermékeként az igen értékes ezüstöt.

A látogatók számára megidéződik a most megnyitott bányában az egykori kitermelés hangulata - ezt hanghatások segítségével érik el, ráadásul a csillogó ólom-szulfid még ma is roppant látványosságot jelent a falakban. A turisták végigjárhatják a vájatokat, ahol egykor bányászok dolgoztak, így ez a kaland mindenki számára remek kikapcsolódási lehetőséget kínál.
Senj városában kultúrtörténeti projekt indul - Csábítják a turistákat
Átszállás nélkül el lehet jutni vonattal Budapestről Splitbe a nyáron
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Holiday

Medulin (CRO)

Hotel Holiday - Medulin (CRO)

 

Legnézettebb települések: