Senj városában kultúrtörténeti projekt indul - Csábítják a turistákat

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Az Európai Unió támogatásával indul el az a kultúrtörténeti projekt Senj városában (Rijeka közelében), amelynek célja, hogy a fejlesztések által a városban található vár, Nehaj parkját vonzóbbá tegye a turisták számára, és ezzel a látványossággal csábítsa őket a régióba. A projekt, melyben közösen dolgozik a senj-i Helytörténeti Múzeum, a helyi szabadegyetem, az idegenforgalmi hivatal és a Fejlesztési ügynökség, összesen egymillió euróból valósul meg, ennek 75%-át állja az EU, a maradékot pedig Senj városa adja hozzá.

A tervek szerint számos értékes fejlesztésen esik keresztül hamarosan Nehaj vára, és az azt körülvevő park. A projekt keretein belül felújítják a kerítéseket, a sétányok új burkolatot kapnak, bevezetik a közvilágítást, sőt a közbiztonság érdekében még kamerákat is elhelyeznek a parkban, így folyamatos lesz a videófelügyelet. A park területén két játszótér is található, a családos látogatók legnagyobb örömére ezek szintén megújulnak, és nem csak a régi játékokat csinosítják ki, hanem egészen újakat is felállítanak, hogy a gyerekek a lehető legjobban érezhessék magukat. Hogy hívogatóbbá tegyék, a park bejáratai is új köntösbe bújnak, és nem feledkeznek meg az itt található két emlékműről sem, ezeket szintén felújítják. Mindemellett Nehaj vára egészen új kivilágítást kap, így este is szemet gyönyörködtető látványt nyújthat majd a turistáknak.
Kultúrtörténeti projekt keretében fejlesztik Nehaj várának parkját Senj városában

Kultúrtörténeti projekt keretében fejlesztik Nehaj várának parkját Senj városában

A projekt nem titkolt célja, hogy a jelenleginél is sokkal vonzóbbá tegye a látogatók számára Nehaj várát, és ezáltal magát a várost is. A vár, amely 1558-ban épült, méghozzá meglehetősen furcsa körülmények között: lerombolt templomok, kolostorok és erődök maradékából emelték. A kocka alakú, robosztus épület, mely Senj jelképévé vált az évek során, jelenleg négy kiállításnak ad otthont, köztük egy történelmi témájúnak, valamint a senji tengerparti kapitányság gyűjteményének, és a városi nemesi címerek bemutatójának. De nem csak emiatt érdemes ellátogatni Nehaj várába, a falakról nyíló fantasztikus kilátást mindenképpen látni kell: a várból ráláthat a turista egyebek mellett Rab, Goli, Prvić, Cres és Krk szigetekre, megcsodálhatja a Gorski kotar, az Učka és a Velebit hegységeket.

A kultúrtörténeti projekt keretében egyébként elhelyeznek egy, a vár és Senj múltját ismertető információs oszlopot is, melyről mindenki tájékozódhat a környék történelmét illetően. Az előzetes tervek szerint a fejlesztésekkel 2013 januárjának végére készülnek el, így aki tervezi meglátogatni a környéket, annak érdemes még egy kicsit várni, a jövő szezonig, ugyanis addigra jelentős mértékben újul meg a vár és környéke.
Aqualandia - Egy különleges élménypark Olaszországban
Zágráb legújabb turisztikai attrakciói
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Adriatic

Dubrovnik (CRO)

Hotel Adriatic - Dubrovnik (CRO)

 

Legnézettebb települések: