Nem csak szerelmeseknek - Ancona, a hangulatos olasz kikötőváros

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Marche régió fővárosáról sokaknak talán az Anconai szerelmesek című, hazai színházakban töretlen sikerrel játszott vidám darab juthat először az eszébe. A hetvenes évek olasz slágereit felvonultató mű alkotói (Vajda Katalin, Fábri Péter, Valló Péter) talán nem véletlenül választották romantikus történetük helyszínéül az Adria-parti települést, hiszen ez az egyetlen olyan város, ahonnan a naplemente és a napfelkelte egyaránt megfigyelhető a tenger felett. Az előadás Anconája ennek ellenére csupán egy tipikus, olasz tengerparti várost hivatott megjeleníteni, ahol könnyű szerelembe esni, és ahol "a kávét mindig a teraszon isszák". Aki viszont ellátogat a a Conero-hegy északi vonulata által képzett félszigetre, ennél jóval többet is megtudhat.

A település forgalmának központja a Piazza della Repubblica, amelynek nyugati oldalán található a – részben római eredetű - kikötő. A közelben magasodik Traianus császár diadalíve, amelyet Kr. u. 115-ben emeltek. A kikötő déli végében, a XVIII. századi Porte Pia diadalív szomszédságában fekszik az ötszög alaprajzú Mole Vanvitelliana erőd, amely korábban kórházként működött, ma pedig kiállításokat rendeznek benne.
Ancona látképe

Ancona látképe


A központban találkozhatunk az 1826-ban, neoklasszikus stílusban épült színházzal (Teatro delle Muse), amely közelmúltban nyílt meg újra, modern belsővel. Itt van a barokk Santa Domenico templom, benne egy keresztre feszítést ábrázoló XVI. századi Tiziano festménnyel. A vallásos építészet iránt érdeklődőket várja továbbá a XII. századi Santa Maria della Piazza, a XIV. századi Szent Ferenc-templom, a XVII. századi Chiesa del Gesú és a Monte Guasco hegyen fekvő székesegyház, amely egy egykori Vénusz-templom helyén emeltek. A XII. században, bizánci-román stílusban épült katedrális domborművekkel díszített ajtaja a gótika jegyében készült. A Monte Guasco ad otthont Marche Nemzeti Archeológiai Múzeumának is, ahol a régió ős- valamint ókori emlékei (például sírok és vázák) tekinthetőek meg. A hegy parkjának világítótornyából a városra és a kikötőre is pazar kilátás nyílik.

Szintén említésre méltó az a panoráma, amely a központtól keletre elhelyezkedő Passetto városrész II. világháborús emlékművéhez tartozó lépcsősor tetejéről tárul az ember elé. (Nyáron, tiszta időben még Horvátország is a szemlélődő elé tárulhat.) Az innen lefelé vezető több száz lépcső Ancona leghíresebb strandjára visz. Nem ez azonban a fürdőzők egyetlen választási lehetősége, a település másik végében fekvő Palombina szintén a laza tengerpari pihenést szolgálja.
Tenger gyöngye 2014 - Nemzetközi kulináris fesztivál Supetar városában
Nyár elején folklórfesztivállal vár az Adria-parti Biograd na Moru
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel President

Zadar (CRO)

Hotel President - Zadar (CRO)

 

Legnézettebb települések: