Versenyre kelhet a csöppnyi szlovén tengerpart Horvátországgal?

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Amíg Horvátország tengerpartja 1778 km hosszú, addig Szlovénia mindössze 47 km-es tengerparti szakasszal büszkélkedhet. Érdemes-e nyaraláskor mégis Szlovéniát választani, és miben ad más élményt, mint Horvátország? Annak ellenére, hogy ilyen rövid a szlovén tengerpart, mégis van néhány gyönyörű település, amit érdemes felkeresni.

A legszebb közülük a hangulatos Piran, ami a horvát Rovinj-hoz hasonlóan nyúlik be a tengerbe, és olaszos hangulatával hamar belopja magát a szívünkbe. Érdemes felgyalogolni a pirani várfalra, innen meseszép kilátás nyílik a városra és a tengerre. A másik népszerű település Portoroz, ami mindössze néhány kilométer távolságra felszik Pirantól. Portoroz nem büszkélkedhet sem óvárossal, sem történelmi emlékekkel, tipikus üdülőváros számtalan stranddal és hotelek garmadával.
Izola, a szlovén tengerpart egyik kedvelt üdülőhelye

Izola, a szlovén tengerpart egyik kedvelt üdülőhelye

Aki a nyugodt, csendes helyeket szereti, annak biztosan tetszeni fog Izola, a csendes kisváros gyönyörű parttal, kilátással a nyílt tengerre, ráadásul külön kutyás stranddal várja a házikedvencekkel érkezőket. Koper a legnagyobb szlovén tengerparti város, amely egy tengeri kikötő és iparváros egyben, mégis érdemes legalább egy délután erejéig felkeresni, hangulatos belvárosa miatt.

A szlovén tengerpart Horvátországhoz hasonlóan ugyanúgy alkalmas a strandolásra. A legtöbb helyen szabad-strandok találhatók, Portorozban vannak elkerített partszakaszok igényes nyugágyakkal és napernyőkkel, ezekre a strandokra is be lehet menni ugyan, de a nyugágyak használatáért fizetni kell. Néhány portorozi strandra homokot hordtak, így aki a homokos strandokhoz ragaszkodik, az is találhat kedvére valót, a legtöbb szlovén strand viszont köves, vagy sziklás. Jóval kevesebb tengeri sünnel találkozhatunk itt, mint Horvátországban, viszont némileg több a hínár, és a trieszti ipari létesítmények közelsége miatt a tengervíz is egy leheletnyivel kevésbé tiszta. A szlovén tengerpart mellett szól az is, hogy a nyaralást itt nagyon könnyen összekapcsolhatjuk magashegyi túrázásokkal, a Júliai-Alpok közel 3000 méter magas hegycsúcsai mindössze néhány órás autóútra fekszenek. Akit zavar, hogy Horvátországban is úton-útfélen magyarokkal találkozik, annak is érdemes ellátogatni Szlovéniába, itt jóval kevesebb a magyar turista. A legtöbb vendéglátóhelyen az angol nyelvet beszélik, a németet kevésbé használják a helyiek. Ha a szlovén tengerpart mellett dönt, akkor érdemes jó előre tervezni a szálláshellyel, ugyanis Szlovénia rövid tengerpartja hamar megtelik turistákkal.
Hogyan vihetjük magunkkal kutyánkat a horvátországi nyaralásra?
Egyre gyakoribbak a tengeráradások az Adriai-tenger partján
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel AS

Split (CRO)

Hotel AS - Split (CRO)

 

Legnézettebb települések: