Vadkempingezés Horvátországban - Bejelentkezési kötelezettség van!

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Manapság sokan indulnak el úgy Horvátországba, hogy bepakolnak a kocsiba, nem foglalnak szállást, inkább a sátrat viszik magukkal, és jobb esetben kempingekben, rosszabb esetben parkolókban éjszakáznak, vagy vadkempingeznek. A 2012 januárjában életbe lépett új idegenrendészeti törvény azonban szigorú szabályozást vezetett be: minden külföldinek be kell jelentkeznie a beutazását követő 24 órán belül.

Aki utazási iroda által szervezett nyaralásra megy, annak nem kell emiatt aggódnia, és azoknak sem, akik kereskedelmi vendéglátóhelyen töltik az éjszakát, így ugyanis a szállásadó az, akinek be kell jelentenie a vendégeket. Ha azonban egy-egy szép kilátással rendelkező parkolót, vagy esetleg erdei tisztást választunk szállásul, és nem jelentkezünk be magunk a helyi rendőrkapitányságon, akkor szabálysértést követünk el, amiért komoly büntetésre számíthatunk.
a tengerparton felvert sátrakat is ellenőrzik

a tengerparton felvert sátrakat is ellenőrzik

Nem érdemes a rendelkezést félvállról venni, ugyanis a horvát kormány idegenforgalmi felügyelőséget hozott létre, az ő feladatuk, hogy a turisták körében népszerű helyeket járják, és ellenőrzik a vadkempingezőket, vagy a lakókocsikban nem kijelölt helyen éjszakázókat. A felügyelőség tagjai kétféleképpen szankcionálhatják a be nem jelentett turistákat, attól függően, hogy mennyi ideje lépték át az ország határát. Amennyiben ez egy-két napja történt meg, úgy pénzbüntetéssel kell számolni, melynek összege 500 kunától indul, plusz 120 kuna eljárási költséget is felszámolnak. Ha hosszabb ideje az országban tartózkodó, be nem jelentett külföldire bukkannak az ellenőrök, akár beutazási tilalmat is elrendelhetnek ellene. Akik tehát úgy indulnak Horvátországba, hogy nincs kifejezett úti céljuk, hanem városról városra szeretnének járni, azok vagy válasszák az egyébként egészen barátságos árú kempingeket, vagy tegyék meg a bejelentést az első városban, ahol megszállnak.
érdemes a kijelölt kempingeket választani sátorral és lakókocsival egyaránt

érdemes a kijelölt kempingeket választani sátorral és lakókocsival egyaránt

Ha már megtörtént a baj...

Ha a turista mégis megfeledkezett a bejelentkezési kötelezettségéről, és a felügyelőség szabálysértésen érte, több probléma is felmerülhet. Egyfelől, hogy ilyenkor a rendőrség bevonja az útlevelet, és ha ez hétvégén történik, akkor – mivel a bíróság csak hétköznap dolgozik -, előfordulhat, hogy további napokat kell eltöltenie az országban, ami be nem kalkulált kiadásokat jelent. Természetesen az is könnyen előfordulhat, hogy az utazónak nem áll rendelkezésére elegendő horvát kuna, hogy kifizesse a bírságot, ilyen esetben vagy bankkártyáról kell levenni a szükséges összeget, vagy ha a számlánkon sincs elég pénz, az otthon maradott családot, esetleg barátokat kell riasztani, hogy utaljanak át számunkra. A legrosszabb eshetőség, ha a turista nem fizeti ki a büntetést, a szabálysértési bíróság akár módosíthatja is a pénzbüntetést, több napi elzárásra.

Egyértelműen látszik tehát, hogy nem érdemes elmulasztani a bejelentést, de ismét hangsúlyozzuk: azokra, akik szervezett utazáson vesznek részt, vagy az utazásuk során kijelölt kempingekben szállnak meg, ez a bejelentési kötelezettség nem vonatkozik, kizárólag azokra, akik vadkempingeznek, vagy lakókocsival nem kijelölt helyen parkolnak és ott éjszakáznak.
Pakostanei Nyári Játékok, szamárfuttatással 2012-ben is
Munkavállalás az Adriai-tenger horvát partján
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Concordia

Trogir (CRO)

Hotel Concordia - Trogir (CRO)