Munkavállalás az Adriai-tenger horvát partján

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Sokan döntenek úgy, hogy szerencsét próbálnak külföldön, és munkát keresnek például az elérhető közelségben lévő horvát Adrián. Fontos azonban tudni, hogy ennek milyen feltételei vannak, ugyanis 2012. január elsejével számos változás lépett életbe a külföldiek horvátországi munkavállalását illetően.

Az új törvény külön szakaszokban beszél a külföldiek munkavállalásáról, a legfontosabb változás, hogy kettéválik a tartózkodási engedélyek rendszere, attól függően, hogy valaki egy évnél több, vagy kevesebb időt akar Horvátországban tölteni. Ezáltal az egész procedúra leegyszerűsödik, az engedélyeket az illetékes rendőrség adja ki.
A legnépszerűbb adriai állások közé tartozik a pincér, a szakács és a szobalány

A legnépszerűbb adriai állások közé tartozik a pincér, a szakács és a szobalány

Ha kilencven napnál többet szeretnénk Horvátországban tölteni, és ezt az időt arra fordítanánk, hogy dolgozzunk, ahhoz úgynevezett tartózkodási vízumot kell igényelnünk. Az igénylést Horvátország budapesti Nagykövetségén (1065 Budapest, Munkácsy Mihály utca 15., tel.: 354-1315), vagy a pécsi Főkonzulátuson (7624 Pécs, Ifjúság útja 11. , tel.: 72/210-840) lehet megtenni. Ha munkavállalási célú tartózkodási vízumkérelmet szeretnénk benyújtani, az alábbi dokumentumokat kell beszereznünk:

- érvényes úti okmány, melynek legalább három hónappal tovább érvényesnek kell lennie, mint a tervezett horvátországi tartózkodás időtartama
- három hónapnál nem régebbi születési anyakönyvi kivonat
- két db igazolványkép (3x3,5 cm)
- anyagi fedezetre vonatkozó igazolás (pl.: munkáltatói igazolás)
- lakhatásra vonatkozó igazolás (munkáltatói nyilatkozat, bérleti szerződés, stb.)
- egészségügyi biztosítás meglétére vonatkozó igazolás, amelyet a magyarországi lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztár állít ki
- erkölcsi bizonyítvány
- munkavállalási engedély, amelyet a munkáltató kérelmére a munkáltató székhelye szerint illetékes rendőrség állít ki

Nem árt tudni, hogy az általunk igényelt engedélyt a rendőrség megküldi úgy a munkaadóknak, mint a kerületi hivataloknak, valamint az adóhatóságnak is. Mivel korábban sok volt ennek kapcsán a visszaélés, ezért az új törvény egyebek mellett azt is szabályozza, hogy a külföldiek tulajdonában lévő cégek kötelesek horvát munkaerőt alkalmazni, tehát arra nem számíthatunk, hogy akár egy honfitársunk által az Adrián vezetett vállalkozásban el tudunk helyezkedni. Nem kell azonban elkeseredni, hiszen számos lehetőség van a tengerparton, a tipikusan külföldiek által vállalt munkák között van felszolgáló, szakács, konyhai kisegítő, szobalány, londiner, vagy akár recepciós is – ezekből természetesen inkább a nyári, turisztikailag jelentős időszakban van bőséges kínálat.
Vadkempingezés Horvátországban - Bejelentkezési kötelezettség van!
Portoroz - Bárok, nyüzsgés és szórakozás a szlovén Adrián
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Kazbek

Dubrovnik (CRO)

Hotel Kazbek - Dubrovnik (CRO)