Trogir turisztikai látványosságai a katedrálistól a városi lodzsáig

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

A magyar utazók által leginkább kedvelt horvát városok közé tartozik Trogir, amely 1997 óta a világörökség része, zegzugos utcáival, XIII-XV. századi házaival hamar belopja magát a turisták szívébe, akik ezután szívesen térnek ide vissza újra és újra. Trogir történelme igen viharos, a fejlődés elkerülte az elmúlt évszázadokban, de éppen emiatt tudta megőrizni az a régies hangulatát, ami mára a védjegyévé vált.

A város egy szigetre épült - amely eredetileg egyébként félsziget volt, azonban a görög telepesek elvágták a szárazföldtől még a Kr.e. III. században. Trogirban váltották egymást a különböző népek: a hatalom volt a rómaiak kezében, majd a bizánciak vették birtokba, aztán a horvátok telepedtek le itt, majd a XIV. században az itáliaiak, egészen pontosan Velence hódított meg. Ekkor élte a város virágkorát: közel három évszázadon át fontos központ volt, majd a velencei hatalom gyengülése eljelentéktelenítette Trogirt is.
A Szent Lőrinc-katedrális kapuján látható oroszlán

A Szent Lőrinc-katedrális kapuján látható oroszlán

A városban - az egészet megülő régies hangulaton túlmenően is - számos látnivalót találhat a turista, ezek közé tartozik a Szent Lőrinc-katedrális (Sveti Lovro), amely román stílusban épült 1213-ban. Fennállásának évszázadai alatt többször átépítették, így a reneszánsz és a gótika is lenyomatot hagyott az épületen. A katedrálishoz harangtorony is tartozik, melybe fel is lehet kapaszkodni - már aki vállalja a 107 lépcsőfokot felfelé -, a kilátásért mindenképpen érdemes ezt megtenni. A Szent Lőrinc-katedrális kapuja, amelyhez az előcsarnokon keresztül juthatunk el, igazi látványosságot ígér: két oldalán egy-egy oroszlán fogadja a látogatót, amelyekben Ádám és Éva alakja ismerhető fel. Emellett a keresztelőkápolnát, a főoltárt és a keresztelőmedencét, valamint a nyolcszögletű márvány szószéket, és a gótikus kanonoki széksort is érdemes megcsodálni, ha eljut ide az ember. A kincstárat se hagyjuk ki: itt őrzik ugyanis IV. Béla koronázópalástjának igazgyöngyös csuklyáját - a magyar vonatkozású emlékkel azért találkozhatunk éppen Trogirban, mert IV. Béla királyunk 1242-ben ide menekült a tatárok elől. Vannak természetesen további értékes ereklyék is, így például egy XIV. századi avignoni feszület, de számos kódex, és festmények is várják a kincstárba látogatókat.

Népszerű célpont a városi lodzsa is, amely a Szent Lőrinc-katedrális előtti téren található, 1471-ben épült, és egykor bíróságként funkcionált - a jelenleg is meglévő hat tartóoszlopa mellett ekkor még egy hetedik is volt, amelyhez a kisebb bűncselekményeket elkövetőket kötözték ki, pellengérre állítva őket ezzel. A lodzsa déli falát díszíti Ivan Mestrovic domborműve, melyen Tomislav horvát király látható, de van itt egy sokkal régebbi sokalakos dombormű is, ami Niccolo Florentino munkája, és Szent Lőrincet, valamint Szent Jánost ábrázolja az Igazság allegóriájával. Közvetlenül a lodzsa mellett található az Óratorony, amely eredetileg harangtorony volt, majd sokáig raktárként használták; a nagyközönség előtt csak néhány évvel ezelőtt nyílt meg, amikor padozata alól három középkori síremlék került elő.

Természetesen emellett még rengeteg látnivalót kínál Trogir, ezek közül néhány a teljesség igénye nélkül:
- Szent Borbála-templom
- Karmerlengo-erőd
- Városháza
- Szent Miklós Apácakolostor
- Kairosz Múzeum
- Kármel hegyi Miasszonyunk templom
Elfogadta a parlament a Horvátország EU-csatlakozásáról szóló törvényt
Az Adria legfinomabb ételei 2. - Gasztronómia másfelől: italok
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Niko

Zadar (CRO)

Hotel Niko - Zadar (CRO)

 

Legnézettebb települések: