Az Adria legfinomabb ételei 2. - Gasztronómia másfelől: italok

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Bár ez a cikksorozat elsősorban az adriai térség jellegzetes ételeit hivatott bemutatni az olvasónak, jelen darabja kissé máshová helyezi a hangsúlyt: marad ugyan a gasztronómia mezsgyéjén, de ezúttal a tipikus italokat vesszük szemügyre.

Messze földön híresek a horvát borok, így ha a horvát Adriára látogatunk, feltétlenül kóstoljunk meg belőlük néhányat - több is akad köztük, amelyek már díjakat is nyertek különféle nemzetközi versenyeken. Egy langyos tengerparti estén, nincs is jobb, mint egy finom pincehideg pohár borral üldögélni, főként, ha az egy kellemes vacsora lezárása.
A különféle horvát borokat feltétlenül érdemes megkóstolni

A különféle horvát borokat feltétlenül érdemes megkóstolni

Az egyes tájakon itt is különféle borokat találunk, minden vidéknek megvan a maga sajátos fajtája, de mind a vörös-, mind a fehérbor-kedvelők megtalálják a kedvükre való nedűt. A két, talán legismertebb fajta a Plavad és a Dingac, ezek vörösborok, amelyeket mindenképpen érdemes megízlelni, a Dingac-ot egyébként díjjal is elismerték már Európai viszonylatban, ez Horvátország első védett bora. Szintén vörös, de lényegesen világosabb, és egészen más jellegű bor az Opol, amelyet elsősorban Korcula és Makarska térségében élvezhet az utazó. Brac és Vis szigeten terem az a szőlő, amiből a legjellegzetesebb horvát fehérbort, a Vugavát készítik, aki inkább a könnyű, száraz fehéreket szereti, annak kihagyhatatlan. Aki a magyar aszúhoz hasonló ízre vágyik, annak a Proseket vagy más néven Proseccót kell megkóstolnia, ez Dalmácia jellegzetes, igen édes desszertbora, melynek alkoholtartalma 20% körüli, és szárított szőlőből készül. A magyarul nehezen kiejthető Prc eredeti hazája Hvar-sziget, de egyébként Dalmácia több részén megtalálható, kellemes, muskotályos illatvilágú bor. Manapság már ritkaságnak számító, ám igen híres borfajta a Grk, melynek szőlője jelenleg Lambarda környékén, homokos talajon terem. A világoszöld színű ital gyümölcsös és friss ízvilágú, de egy kis kesernyés utóízt is felfedezhet, aki megkóstolja.

A horvátok egyébként a helyi szokások szerint nem csak tisztán fogyasztják a bort, sok helyen vízzel hígítják, ebben a formában már bevandának hívják, ha pedig szódát tesznek hozzá - így kapva a magyar fröccshöz igen hasonlatos italt -, akkor spricc lesz a neve.

Isztriában a pálinka és brandy-készítésnek is komoly hagyományai vannak. Különböző pálinkákat készítenek, melyek magas alkoholtartalmuk ellenére igen ízletesek, és nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen gyümölcsökkel és gyógynövényekkel egyaránt ízesítik őket.

Az Isztria népszerű itala a komovica brandy, ez amolyan erősebb aperitif, amelynek különlegességét az adja, hogy fagyöngylevelet használnak az ízesítéshez.

Zadar térségében a helyben termő, különleges cseresznye szolgáltatja az alapot egy italhoz, amelynet előszeretettel fogyasztanak, és kínálnak a turistáknak is. Ez a maraschino, likőr-pálinka amit a marasca cseresznyéből készítenek, melynek jellegzetes savanyú íze van. Az italt emellett mandulás aromája teszi jellegzetessé, amit attól kap, hogy a gyümölcshöz az összetört magokat is hozzáadják főzés közben. A maraschino áttetsző, édes fahordóban érlelt ital, amelyet étkezés előtt és után egyaránt ajánlanak.

A Kvarner-öböl jellegzetessége a szőlőbrandy, más néven a biska, amely kiválóan alkalmas az étkezések lezárására, ugyanis pillanatok alatt rendbe teszi az ember gyomrát.
Trogir turisztikai látványosságai a katedrálistól a városi lodzsáig
Horvátország legszebb természetparkjai I. - Kopacki Rit, Ucka
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Medena

Trogir (CRO)

Hotel Medena - Trogir (CRO)

 

Legnézettebb települések: