Elfogadta a parlament a Horvátország EU-csatlakozásáról szóló törvényt

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Schmitt Pál köztársasági elnök kedden jelentette be, hogy aláírta azt a törvényt, amely jóváhagyja a Horvát Köztársaság Európai Unióhoz való csatlakozását. A törvényt február 13-án, hétfőn fogadta el a parlament, 344 igen szavazat és 5 tartózkodás mellett. A köztársasági elnök arról is beszélt, hogy Horvátországot "régi jó szomszédként" üdvözli majd Magyarország az Európai Unióban, Martonyi János külügyminiszter pedig történelmi jelentőségűnek nevezte a horvát csatlakozást mind Magyarország, mind a környező országok szempontjából. Mint a miniszter elmondta, reményei szerint a horvát-magyar kapcsolatoknak is kifejezetten használ majd a törvény elfogadása, egyúttal pedig azt is megemlítette, hogy bízik benne, hamarosan Szerbia is tagjelölt lehet.
2013. július 1-én léphet be az Európai Unióba Horvátország (Fotó: Tánczos Gábor)

2013. július 1-én léphet be az Európai Unióba Horvátország (Fotó: Tánczos Gábor)

Horvátország Uniós csatlakozása hat év tárgyalásainak gyümölcse, ezek 2005 márciusa óta zajlottak ugyanis, a potenciális tagjelöltséget pedig még 2001-ben nyerte el az ország, 2004 júliusában pedig tagjelöltté vált. A következő évben azonban megtorpantak az események, ugyanis az Európai Unió tagállamai úgy döntöttek, elhalasztják a csatlakozási tárgyalások megkezdését, ennek oka pedig az volt, hogy úgy értékelték, Zágráb nem működik megfelelő mértékben együtt a törvényszékkel, amelynek az volt a feladata, hogy az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket kivizsgálja. 2005 októberében azonban mégis megkezdték a tárgyalásokat, annak hatására, hogy a horvát fél komoly erőfeszítéseket tett egy háborús bűnökkel vádolt altábornagy elfogásában - Ante Gotovinát 2005 decemberében fogták el a Kanári-szigeteken, majd 2011 áprilisában 24 évnyi börtönbüntetésre ítélték.

A csatlakozási tárgyalások ezzel megkezdődtek, és egészen 2011. júniusáig tartottak, amikor az Európai Bizottság jóváhagyta Horvátország csatlakozását az Európai Unióhoz. Ekkor jelentette be José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke, hogy Horvátország 2013. július 1-jén léphet be az EU-ba - erről egyébként népszavazást is tartottak a horvátok, melynek során a résztvevő 44% kétharmada igent mondott a csatlakozásra. Az Európai Parlament 2011. december 9-én írta alá Horvátország csatlakozási szerződését.
Kakasütés Várdarócon - Egy feléledt hagyomány a horvát településen
Trogir turisztikai látványosságai a katedrálistól a városi lodzsáig
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Bristol

Opatija (CRO)

Hotel Bristol - Opatija (CRO)

 

Legnézettebb települések: