Szlovénia tengerparti városai - Koper, Izola és Piran

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Az Adriai-tenger rövid, szlovén partszakaszát nem csupán hangulatos strandjaiért érdemes meglátogatni, hanem számos történelmi nevezetességet rejtő városkáiért is. A mindössze három tengerparti település mindegyike kellemes kikapcsolódást ígér a sétálni, és művelődni vágyó nyaralóknak.

Koper - római nevén Insula Capris - Szlovénia legidősebb városa. Fennállása során jó néhány birodalom uralkodott már rajta, aminek következtében gyakori név- és jellegbeli változásokon esett át. A leghosszabb ideig – több mint ötszáz évig – a velenceiek fennhatósága alá tartozott a település, mely korszak máig látható nyomot hagyott építészetén. A modern fejlesztések ellenére megőrizte középkorias vonásait, és Szlovénia 1991-es függetlenedését követően, az ország legjelentősebb kikötővárosává vált.

Koper 2001-ben avatta fel városházaként a felújított Prétori Palotát. Az épület az óvárosban, a főtér déli részén helyezkedik el. Rajta, és szomszédain a barokk stílus jegyei fedezhetőek fel egyértelműen. Arculata 1664-ben vált harmonikussá egy renovációnak köszönhetően, melynek során átrendezték a dekorációját. A Velencei Köztársaság hanyatlása után számos viszontagságon keresztülment palota ma a város egyik legelőkelőbb, legszebb pontja, mely sokat elárul Koper múltjáról és jelenéről.
Prétori Palota - Koper

Prétori Palota - Koper

A vele szemben lévő Loža (Loggia) a XV. században épült, mai külsejét a XVII. században nyerte el. Egykor a városiak vitaklubjaként funkcionált. Gazdag heraldikai díszítés, valamint egy – az 1554-es pestisjárvány emlékére készített – terrakotta "Madonna gyermekével" szobor teszi különlegessé az épületet, amelyben a XIX. századtól kávézó is működik, ahol a látogatók fogyasztás közben csodálhatják a velencei uralom emlékét őrző, egyik legszebb teret.

Szintén a főtéren található Szlovénia legnagyobb katedrálisa, a Mária mennybemenetele-székesegyház (más néven Szent Nazarius), amely számos kincset őriz, köztük Vittore Carpaccio freskóit és oltárképét, valamint Koper védőszentjének kőszarkofágját.

Megemlítendő még az 1516-ból származó egykori központi városkapu, melynek stílusa reneszánsz, és az ókori diadalívek mintájára készült, Sebastian Contarini korabeli polgármester rendelésére. A Muda Kapu az egyetlen, amely megmaradt a tizenkét hasonló bejárat közül.
Piran látképe

Piran látképe

Koper és Piran között nagyjából félúton helyezkedik el a római időktől fogva lakott tengerparti városka, Izola, amely - Koperrel azonos módon - eredetileg sziget volt, de később feltöltötték a csatornát, így ma már ebből semmit nem érzékelni. A történelmi városrész igen hangulatos, útvesztőszerű utcákkal, sikátorokkal és a Szent Mór templommal, amely 1547-ben épült.

Szlovénia harmadik tengerparti települése, Piran, szárazföld felőli oldalán várfalakkal védett kis öbölben terül el. Bárkákkal, vitorlásokkal teli kikötőjéből nyílik a barokk hangulatú Tartini tér, közepén Giuseppe Tartini zeneszerző és hegedűvirtuóz szobrával. Ugyanott található a városháza, valamint a velence-gótika stílusában épített, oroszlánkonzolos erkélyű ház, a Benečanka (Velencei ház).

A város látképét meghatározza a dombtetőre épült, XII. századi, tengerre néző Szent György templom, melyet a város védőszentjéről neveztek el. A XIV-XVI. században épült Szent Ferenc templomban pedig Celesti, Tintoretto, Lazzarini és az ifjabb Palma festményeit találhatják az érdeklődők.
Kerékpárutak az Adriai-tenger partján: Cattolica - Rimini
Újévi mulatságok az Adrián - Rimini és Velence jár az élen
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Villa Astra

Lovran (CRO)

Villa Astra - Lovran (CRO)

 

Legnézettebb települések: