Szelek az Adrián - jugo, bóra és misztrál

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

A szelek alapos és átfogó ismerete elengedhetetlen azoknak, akik az Adriai-tengeren szeretnének vitorlázni, de akkor sem árt tisztában lenni velük, ha „sima” tengerparti nyaralásra megyünk. Horvátországban a legerősebb szelek a hegyeken és a tengerpart mentén fújnak. Vannak olyan szelek, amelyek máshol is tapasztalhatók, de speciális, csak az Adriai-tengerre jellemző szelek is léteznek.
Hurrikán erejű bóra az észak-dalmáciai Nin településnél

Hurrikán erejű bóra az észak-dalmáciai Nin településnél

A turisták szemében a szél ellenségnek tűnik, de jó ha tudjuk, hogy létezik olyan szél is, ami a kellemes, strandolásra alkalmas időjáráshoz kapcsolódik. Az Adrián ez a szél a misztrál, amely északnyugati irányból fúj, hosszan és egyenletesen, általában nem túl erősen (ereje és sebessége dél felé haladva növekszik). A misztrál a kellemes, napsütéses időjáráshoz kapcsolódik, így a nyaralók örülhetnek neki. De a vitorlázók is kedvelik kiszámíthatósága és folyamatossága miatt.

Jóval több izgalmat képes okozni a bóra, amely elsősorban az Észak-Adriára jellemző, hirtelen feltámadó, többnyire északkeleti irányból fújó bukószél. A part közelében a legerősebb, így a vitorlázók jól teszik, ha a bóra idején elkerülik a partvidéket. A bóra derült, napos idő esetén is képes lecsapni, és nem is mindig tudják előrejelezni kialakulását. A bóra legerősebb változatai a Trieszti-öbölben, Senj, Sibenik és Split környékén alakulnak ki. Bóra bármikor kialakulhat, de jó hír a nyaralóknak, hogy télen sokkal gyakrabban jelentkezik.

A jugo délkeleti irányból fúj közepes erővel, főleg tavasszal és ősszel találkozhatunk vele, de ritkábban nyáron is előfordul. Fokozatosan erősödik, és megállás nélkül fúj, így a vitorlázók tempósan tudnak haladni vele. Csak a legerősebb, legsebesebb jugók érik el a partot.
Internet, posta és telefonálás a horvát tengerparton
Hány Celsius fokos az Adriai-tenger vize?
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Park

Makarska (CRO)

Hotel Park - Makarska (CRO)