Hány Celsius fokos az Adriai-tenger vize?

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Az Adriai-tenger a magyar turisták kedvelt célpontja, a sok napsütés és a kellemes hőmérsékletű tengervíz ideális üdülőtelepek kialakítását tette lehetővé a tengerparton. Annak ellenére, hogy nyaranta nincsenek lényeges eltérések az egyes területek vízhőmérsékletében, mégis fontos tisztában lennünk vele, hogy melyik területen, és melyik hónapban mire számíthatunk.
Az Adriai-tenger kellemes vízhőmérsékletet kínál szinte az egész nyáron

Az Adriai-tenger kellemes vízhőmérsékletet kínál szinte az egész nyáron

A Földközi-tenger legészakibb melléktengere az Adria, így itt a leghűvösebb a tengervíz, a nyári hónapokban azonban tökéletesen alkalmas a nyaralásra. A téli hónapokban a vízfelszín átlaghőmérséklete 10-12 Celsius fok, nyáron pedig 20-20 Celsius fok. Ha szeretnénk fürdeni a tengerben, akkor a legideálisabb hónap az adriai nyaralásra a július és az augusztus, ekkor ugyanis 24 Celsius fok az átlagos vízhőmérséklet. Júniusban még nem melegedik fel teljesen a víz, de 20 fokos átlaghőmérsékletével alkalmas lehet a fürdőzésre azoknak, akik nem fázós típusúak. Szeptemberben pedig vége a legforróbb nyári napoknak, ekkor 20 Celsius fokra csökken az Adria átlaghőmérséklete.

Általánosságban igaz az, hogy minél délebbre utazunk, annál melegebb lesz a tenger vize, de nyáron nem olyan jelentős a különbség. Például a leghidegebb Jablanac környékén, itt 22 Celsius fok, a déli területek átlaghőmérséklete nyáron pedig mintegy 25 fok. Azonban vannak olyan hatások, amik befolyásolják a tengervíz hőmérsékletét. Páldául Omiš déli fekvése alapján kellemes, meleg vizű tengerpartra számíthatunk, azonban itt folyik bele a Cetina folyó a tengerbe, és emiatt néhány kilométernyi területen akár 2-3 Celsius fokkal is hidegebb lehet a víz a vártnál. A víz mélysége is fontos tényező, például az Isztria-félsziget nyugati oldalánál a legmélyebb részeken is csak 40 m-es a tenger, így ezen a területen a nyár elején hamar eléri a 20 Celsius fokot a vízhőmérséklet.
Szelek az Adrián - jugo, bóra és misztrál
Szórakozóhelyek Caorle, Jesolo és Bibione környékén
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Parentium

Poreč (CRO)

Hotel Parentium - Poreč (CRO)

 

Legnézettebb települések: