Split partjainál EU-s forrásból fejlesztik a komp- és hajóközlekedést

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Split Horvátország második legnagyobb városa. A település izgalmas turistacélpont azoknak, akik kedvelik a tengerparti pezsgő életet és a megkapó szépségű tájakat. Split a tengeri közlekedés szempontjából is központi település, sok szigetre indul kikötőjéből hajójárat és komp. A közeljövőben pedig Európai Uniós támogatással fejlesztik tovább a település komp- és hajóközlekedését.
Split már jelenleg is fontos hajózási központ

Split már jelenleg is fontos hajózási központ

Az Európa Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kész finanszírozni a hajóközlekedés fejlesztését, az intézmény 18,8 millió eurós kölcsönt folyósít erre a célra, amelyből kibővítik és megújítják a rakpartot és a kikötőt. Ennek hatásaként a turizmus jelentős fejlődésére számítanak, és Split – elsőként az EBRD régióban – megkaphatja a Kikötői Környezet Vizsgálati Rendszerének Tanúsítványát (Port Environmental Review System Certificate). A változtatásoknak köszönhetően jelentősen növekedni fog a kikötő kapacitása, és az eddigieknél alkalmasabbá válik az óriási utasszállító hajók fogadására is, miközben a tengeri kereskedelem feltételeinek is jobban meg fog tudni felelni. A fejlesztés hatására továbbá biztonságosabbá válik a kikötő, és magasabb szintű szolgáltatások is elérhetőek lesznek.

Ha a helyi infrastruktúra hatékonyabbá válik Splitben, az lehetővé teszi a turizmus bővülését a jól ismert turistaközpontokon (például Dubrovnik vagy az Isztria) kívül is. A spliti Sibenik és Dubrovnik után már a harmadik kikötő Horvátországban, amelyet az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank támogatásával újítanak meg, és része annak az átfogóbb stratégiának, amelynek célja a turizmus növelése. Az EBRD a kikötők felújítása és bővítése mellett autópályák és autóutak építését is támogatta – készülve Horvátország 2013-as EU csatlakozására.
Pag szigeti ajánló - gyönyörű strandok, juhsajt és csipke
Megélénkülhet Horvátország turizmusa az EU-csatlakozás hatására
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Crikvenica

Crikvenica (CRO)

Hotel Crikvenica - Crikvenica (CRO)

 

Legnézettebb települések: