Megélénkülhet Horvátország turizmusa az EU-csatlakozás hatására

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Horvátország 2012 júliusában csatlakozik az Európai Unióhoz, ami a politikusok várakozásai szerint segítheti a turizmus fellendítését is. Az ország három éve recesszióban van, a turizmus megélénkülése segíthet a válságból történő kilábalásban is, mivel az a teljes horvát gazdaság mintegy egyötödét teszi ki.
A luxus hotelek forgalma már most sem elhanyagolható az adriai tengerparton.

A luxus hotelek forgalma már most sem elhanyagolható az adriai tengerparton.

Veljko Ostojic, a horvát turisztikai miniszter bejelentette, hogy 2013 januárjától a turisztikai szolgáltatásokat sújtó adó mértékét a jelenlegi 25 százalékról 10 százalékra csökkentik, és az Európai Unióhoz történő csatlakozás mellett várhatóan ez is nagyban segíti majd a horvát turizmus fellendülését. Így az ország tengerpartja még versenyképesebbé válhat a mediterrán országok között.

A horvát kormány a fentiek mellett az állami tulajdonban lévő turisztikai célú vállalkozásokban rejlő lehetőségek kiaknázásával is élne a turizmus fellendítése érdekében. Erre példa a 2011-ben meghirdetett, Isztriai-félsziget fejlesztését megcélzó Brijuni Riviéra néven futó, 350 millió eurós beruházás, amelynek keretében luxus hoteleket és sportközpontokat építenek, valamint különféle kulturális szolgáltatásokat alakítanak ki az Isztriai-félsziget nyugati partjának egy valamivel több mint 20 kilométeres szakaszán.

A horvát állam és Isztria közös vállalata koncessziós megbízást ad ki a terület egyes részeire, és a turisztikai célú épületek megépítésére, illetve szolgáltatások kialakítására. A jövőbeni partnereket pályázat útján választják ki. A nyertes pályázók pedig 66 évre megkapják a turisztikai létesítmények üzemeltetési jogát.
Split partjainál EU-s forrásból fejlesztik a komp- és hajóközlekedést
A Bouygues francia kivitelező építheti meg a dubrovniki Peljesac-hidat
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Belvedere

Opatija (CRO)

Hotel Belvedere - Opatija (CRO)

 

Legnézettebb települések: