Pontrendszer a vendéglátóhelyeknél Olaszországban

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Már itthon is ismerős az autóvezetőknél bevezetett pontrendszer, amelynek segítségével az egyes kihágásokat nem csak pénzbüntetéssel sújtják, hanem a sofőrök büntetőpontokat is kapnak - amelyből ha összegyűlik egy bizonyos mennyiség, elveszítik a jogosítványukat, és újra kell vizsgázniuk. Erre az analógiára találták ki Olaszországban, hogy mostantól kezdve a vendéglátó- és szórakozóhelyek is kapnak egy úgynevezett jogosítvány, ami lehetővé teszi, hogy büntetőpontokat is kapjanak egy-egy kihágásért. A szabályozás célja az lenne, hogy sikerüljön rábírni a vendéglátóhelyeket, tartsák be a csendrendeletet - ez ugyanis nem az erőssége sem az olaszoknak, sem az ide látogató turistáknak.
Pontrendszer a vendéglátóhelyeknél Olaszországban - Büntetik a hangoskodást is

Pontrendszer a vendéglátóhelyeknél Olaszországban - Büntetik a hangoskodást is

Az önkormányzatok tehetetlenek Olaszországban: az éttermek, szórakozóhelyek, sörözők és pizzériák nagyon gyakran sértik meg a csendrendeletet, és eddig hiába próbáltak ellenül fellépni, nem sikerült megoldást találni a problémára. Most azonban új ötlettel álltak elő, amitől azt remélik, hogy segítségével sikerül majd megrendszabályozni a vendéglátóhelyeket. Az ötletet a közlekedésből vették át: ezután pontrendszer él majd a vendéglátóhelyek esetében is, ami azt jelenti, hogy minden egyes étterem, pizzéria, söröző és szórakozóhely kap egy jogosítványt, amelyen kezdésnek 20 pontjuk lesz, az egyes szabálysértések után pedig ebből vonnak le, egészen addig, míg minden pontját el nem veszíti az adott hely, és ha ez bekövetkezik, először átmenetileg, majd akár véglegesen is bezárják. Az a hely, ahol négy hónapig nem történik szabálysértés, plusz négy pontot írnak jóvá jogosítványán, ahol pedig egy teljes év eltelik anélkül, hogy valamiért meg kellene büntetni a helyet, az meghosszabbíthatja nyitva tartását.

Több olasz városban már be is vezették az új rendszert, így például Firenzében, Palermóban, Barin és Torinóban. A rendelkezés szerint az egyes városok önkormányzatai maguk dönthetnek arról, hogy milyen kihágásért milyen mértékű levonás jár, illetve arról is, hogy pluszpont miért jár, és mennyi. Firenzében például három pontot vonnak le a vendéglátóhelytől, ha nincs elegendő szemetes kihelyezve, de ugyanennyi mínusz jár azért is, ha nincs alkoholszondájuk, ami Olaszországban kötelező. Öt pontba kerül, ha este tizenegy óra után a szórakozóhelyen alkoholt árulnak, de az is, ha ezen időpont után túlzottan hangos zene szűrődik ki az utcára. Szintén öt ponttal fizet az a hely, amely nem gondoskodik megfelelő mértékben a biztonsági szolgálatról, és az is, amely nem fordít kellő figyelmet arra, hogy környéke megfelelő tisztaságú legyen.

A jövőben még számos város kíván csatlakozni a kezdeményezéshez, egyebek mellett Nápoly, Brescia, Catania, Pisa és Róma is.
Augusztusban több magyar turista volt a horvát Adrián, mint tavaly
Különleges szálláshelyek az olasz Adrián
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Arcus

Medulin (CRO)

Hotel Arcus - Medulin (CRO)