Ősrégi hajóroncsot találtak az Adriai-tengeri Zambratija öblében

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Minden jel szerint az Adriai-tengerben valaha talált legrégibb hajóroncsra bukkantak rá néhány héttel ezelőtt Horvátországban, Zambratija egyik öblében. Az érintetlen lelet kapcsán az is felmerült, hogy talán az egész Földközi-tenger legrégibb hajólelete, egyelőre annyit tudni, hogy háromezer év körülire becsülik a korát.

Igazi szenzációról számoltak be a horvát újságok nemrégiben: Zambratija egyik öblében egy hét méter hosszú hajóroncsra bukkantak a tenger fenekén. Bár a roncs pontos korát természetesen még nem tudták meghatározni - ahhoz alapos, hosszadalmas vizsgálatokra van szükség -, azt már most megállapították a szakértők, hogy nagyon régi lehet, jelenleg háromezer év körülire becsülik a korát. A hajó mellett a rakományát is megtalálták, azonban még azt sem sikerült beazonosítani, előbb el kell távolítani róla a homokot - ahogy a szakértő archeológus nyilatkozott, már ők maguk is roppant izgatottan várják, hogy kiderüljön, vajon mit szállíthatott az elsüllyedt hajó.
Búvárok dolgoznak egy hajóroncs azonosításán (a kép illusztráció)

Búvárok dolgoznak egy hajóroncs azonosításán (a kép illusztráció)

Korábban - 2008-ban - már felfedezték az öbölben egy falu maradványait, az azóta zajló kutatások pedig azt is kiderítették hogy a település igen régen, i.e. 4230-ban keletkezett, és egészen i.e. 3980-ig éltek itt emberek.

Egy darabig még bizonyosan vizsgálják a hajóroncsot, de azt, hogy végül felszínre hozzák-e majd, vagy ott hagyják a tenger fenekén, azt egyelőre még nem lehet tudni. Az Adriai-tengeren egyébiránt számos hajóroncsot találtak már a tengerben, ezek legtöbbjét a helyén hagyták, így a búvárok számára remek, izgalmas merülési helyszínek lettek. Hogy a zambratijai öbölben talált hajómaradványnak is ez lesz-e a sorsa, az csak később derül ki. A búvároknak egyébként kifejezetten érdekes élményt jelentenek az ilyen hajóroncsok, mert olyan is akad közöttük, amibe be lehet menni - azonban ennek sajnos az is a hozadéka, hogy a legtöbb ilyen maradványról amit lehetett, azt már ellopták. Mostanra természetesen szigorúan tilos bármit is a felszínre hozni a hajóroncsokról, de persze van, aki így is megkockáztatja az emlékgyűjtést, bízva abban, hogy nem bukik le - így azonban előbb-utóbb teljesen széthordják a roncsokat.
Saját nyaraló vagy apartman az Adriai-tenger horvát szakaszán
Két kedvelt város az észak-olasz Adrián: Grado és Rosolina Mare
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Park

Makarska (CRO)

Hotel Park - Makarska (CRO)

 

Legnézettebb települések: