Két kedvelt város az észak-olasz Adrián: Grado és Rosolina Mare

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Bár nemsokára lecseng az idei nyári szezon, ha esetleg még mindig nem sikerült kiválasztani a vakáció helyszínét, érdemes elgondolkodni az olasz Adrián - egyfelől Magyarországról elérhető közelségben található, másfelől utánozhatatlanul bájos, ezáltal tökéletes helyszíne a kikapcsolódásnak. Ezúttal két kedvelt várost, Gradót és Rosolina Marét ajánljuk olvasóink figyelmébe.
Grado madártávlatból

Grado madártávlatból

Grado - Fantasztikus természeti környezet, nyugodt pihenés

Magyarországhoz kifejezetten közel, a Trieszti-öbölben fekszik az olasz Adria egyik gyöngyszeme, a szigeten található Grado városkája. A szigetet hídon lehet megközelíteni, méghozzá két különböző irányból: Aquileia felől, illetve Monfalcone-Trieszt irányából. A város, amellett, hogy tökéletes helyszíne a nyári kikapcsolódásnak - 20 km hosszú, finom homokos strandjával, egészség-központjával, és wellness-lehetőségeivel -, a kultúrára szomjazóknak is remek célpont lehet, történelmi központjának köszönhetően.

A sziget egyébként egykor kikötő volt, történelme 2000 évre nyúlik vissza, azóta lakott terület. Grado román kori alapokra épült, történelmi központja Grado Vecchia, itt számos templomot lehet megcsodálni, amelyek visszarepítenek a múltba, és további látnivalók is várják a turistákat. Gradótól mindössze 6 km-re található Aquileia, amelyet az UNESCO az emberiség kulturális és archeológiai örökségének részévé nyilvánított. Ide is mindenképp érdemes egy kirándulás tenni, lenyűgöző élményben lesz részünk.

Grado további vonzereje a természeti adottságai: mögötte húzódik a Carni Alpok koszorúja, előtte pedig a Triszti-öböl, a maga páratlan szépségével. A tengervíz sókoncentrációja itt igen magas, levegője szintén magas só- és jódtartalmú, ráadásul termálvize is van, ami egyúttal klimatikus gyógyhellyé teszi.
Rosolina Mare strandja

Rosolina Mare strandja

Rosolina Mare, az ideális kiindulópont

Rosolina Mare, a Pó deltájában fekvő városka egyebek mellett azért nagyszerű, mert egyszerre szolgálja ki azok igényeit, akik nyugodt, tengerparti pihenésre áhítoznak, és nyújt ideális kiindulópontot az Olaszország felfedezésére vágyóknak. A városka önmagában csendes, apró, homokos strandja hosszú kilométereken át várja a nyaralókat, és egy nem túl tipikus különlegességgel is megörvendezteti a gyerekeket és játékos kedvű felnőtteket: van egy tengerparti vízi csúszdája is.

Aki a nyugalom mellett inkább felfedezéssel, kulturális kirándulásokkal gazdagítaná a nyaralást, jobbat nem is választhatna Rosolina Marénál: innen ugyanis számos híres olasz város könnyedén el lehet érni viszonylag hamar. Velence, Bologna, Ferrara és Ravenna mind-mind könnyen megközelíthető innen.
Ősrégi hajóroncsot találtak az Adriai-tengeri Zambratija öblében
Búvárkodás az Adriai-tenger horvát szakaszán: ahol tilos merülni
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Grand Hotel Bonavia

Rijeka (CRO)

Grand Hotel Bonavia - Rijeka (CRO)

 

Legnézettebb települések: