Olíva Napok 2013 - Gasztronómiai programot kínál a Krk-szigeti Punat

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Idén október 5. és 13. között rendezik meg a Krk-szigeti Punatban az Olíva Napokat, melyek középpontjában a horvát konyhaművészet egyik kedvelt eleme áll. A program különösen érdekes lehet azon külföldieknek, akik ritkábban találkoznak a jótékony hatású terménnyel.

A gasztronómiai-mezőgazdasági fesztivál vállalkozó kedvű látogatói maguk is részt vehetnek az olíva szüretelésében, amit a sopilo nevű népi hangszer hangjai kísérnek. A jól végzett munka jutalma egy kiadós parasztreggeli. A kényeztetés esténként is folytatódik, amikor az ország legjobb szakácsai versenyeznek az olívás ételek elkészítésében, amelyeket bárki megízlelhet.
Punat városa híres olívatermeléséről

Punat városa híres olívatermeléséről


Az olajfafélék családjába tartozó olíva a Földközi-tenger keleti medencéjének (Levante) partvidékein őshonos, bogyóit már az ősember is gyűjtötte. Elsőként valószínűleg Kréta szigetén termesztették, és már az ókor folyamán elterjedt Délkelet-Európában, Ázsia nyugati részein (Észak-Irántól a Kaszpi-tengerig) és Észak-Afrikában is. A fa terméséből készült olívaolajat Homérosz görög költő folyékony aranynak nevezte.

Punat lakói az elmúlt két évtizedben számos, hosszú ideje parlagon heverő olívaültetvényt is életre keltettek, illetve újabbakat hoztak létre. A településen előállított olívaolaj kiváló minőségű, ma már Horvátország határain túl is jól ismert. Napjainkban majdnem minden punati család foglalkozik a mezőgazdaság ezen ágazatával.
Jelentősen nőtt 2013-ban a Horvátországba utazó magyar turisták száma
Apoxüomenosz szobra is látható Mali Losinj víz alatti múzeumában
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Villa Ariston

Opatija (CRO)

Hotel Villa Ariston - Opatija (CRO)

 

Legnézettebb települések: