Apoxüomenosz szobra is látható Mali Losinj víz alatti múzeumában

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Újabb nevezetességgel gazdagodott a horvátországi Mali Lošinj, a helyi és a rijekai búvárklub izgalmas kezdeményezésének köszönhetően – adta hírül az MTI. A különleges víz alatti tárlat 300 négyzetméter nagyságú területen, öt métertől tizenöt méterig terjedő mélységben tizenegy régészeti kincs - például amforák, velencei ágyúmaradványok, öreg vasmacskák - másolatát mutatja be.
 A víz alatt nyílt meg Mali Lošinj új múzeuma

A víz alatt nyílt meg Mali Lošinj új múzeuma


A kiállítás legérdekesebb darabja Apoxüomenosz ókori atléta életnagyságú szobra, amelynek eredetijét egy belga turista a tengerfenéken fedezte fel, a Lošinj sziget közelében. A ritkaságot 1999-ben emelték ki az Adriai-tengerből, hét évig restaurálták, majd Firenzében, a Palazzo Mediciben helyezték el, ahol két hónap alatt 80 ezren tekintették meg. Az alkotás később megfordult Zágrábban, Eszéken, Fiuméban (Rijeka) és Splitben, majd Mali Lošinj múzeumában került végleges helyére. Itt vetítik le azt a filmet is, amelyet a megnyitón búvárok készítettek az előzetes számítások szerint 35 perc alatt végignézhető víz alatti tárlatról.

A "múzeumot" elsősorban engedéllyel rendelkező búvárok látogathatják. Mivel azonban a tárgyakat viszonylag kis mélységben helyezték el, lehetőség nyílik arra, hogy oktató társaságában tapasztalattal nem rendelkező turisták is lemerüljenek a helyi búvárközpont programjának keretében. Tizenkét éven aluliak azonban ebben sem vehetnek részt. A horvát turisztikai minisztérium a búvárturizmus megélénkülését várja az új látnivalótól, aminek érdekében a jövőben bővítést is terveznek.
Olíva Napok 2013 - Gasztronómiai programot kínál a Krk-szigeti Punat
Dubrovniki Nyári Játékok 2013 -  Az MR Szimfonikusok a fellépők között
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Villa Vranješ

Opatija (CRO)

Villa Vranješ - Opatija (CRO)

 

Legnézettebb települések: