Munkavállalás az Adriai-tenger olasz partján

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Bella Italia! – a gyönyörű Olaszországban sok magyar is megpróbálkozik a munkavállalással, bár akik már eljutottak oda, azt mondják, segítség, kapcsolatok és ismeretség nélkül szinte lehetetlen olyan munkát találni az olasz Adrián, ami miatt érdemes akár hosszabb időre kiköltözni.

Ennek ellenére, aki mégis úgy dönt, hogy megpróbálkozna egy kis plusz pénzt keresni Olaszországban, annak nem árt tudni, hogy milyen szabályok vonatkoznak a külföldi munkavállalókra, és mi mindenre van szükség ahhoz, hogy az olasz Adrián vállalhassunk munkát. 2006 nyara óta Olaszországban minden Európai Uniós tagállam polgárai szabadon vállalhatnak munkát, így a magyaroknak sincs szüksége munkavállalási engedélyre, hogy dolgozhassanak. A korhatár 15 év, aki ezt betöltötte, az minden kötöttség nélkül dolgozhat Olaszországban, a munkáltatónak van csak regisztrációs kötelezettsége, vagyis be kell jelentenie a munkavállalót az illetékes munkaügyi központban.

Amit mindenképpen szem előtt kell tartani, ha az olasz Adrián szeretnénk munkát vállalni, hogy feltétlenül kössünk munkaszerződést, vagy úgynevezett előszerződést – így válik ugyanis legálissá a munkavállalás, valamint, ha három hónapnál (90 nap) több időt szeretnénk Olaszországban eltölteni, szükség lesz a szerződésre a 90 napon túli tartózkodási igazoláshoz. A Külügyminisztérium arra figyelmeztet, hogy ne kezdjünk szerződés nélkül dolgozni, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy csak ígérgetik a papírt a külföldi munkavállalónak, aki annak elmaradása miatt hoppon maradhat: ha gond adódna a kifizetésekkel, szerződés híján nem lesz hivatkozási alap.
Mindenképp ragaszkodni kell a munkaszerződéshez az olasz Adrián

Mindenképp ragaszkodni kell a munkaszerződéshez az olasz Adrián

Az olasz Adrián vállalható legnépszerűbb munkalehetőségek többsége a vendéglátásban található, értelemszerűen sok étteremnek van szüksége kisegítő személyzetre, pincérekre, mosogatókra, szakácsokra a nyári időszakban, amikor ez a régió a turizmusból szerzi bevételeinek legnagyobb részét. A hotelek ilyenkor szobalányokat, recepciósokat, és londinereket keresnek leginkább, a recepciós kivételével ezekhez nem kell különösebb nyelvtudás sem. Azoknak, aki a vendéglátásban szeretnének munkát találni, érdemel ellátogatni a www.njobs.it oldalra, ahol egy rövid regisztrációval be lehet kerülni egy adatbázisba, amelyből a munkáltatók válogatnak. Itt azt is meg lehet adni, hogy az olasz Adria melyik részén vállalna munkát a jelentkező, és természetesen azt is, hogy mikor szeretne dolgozni. Itt egyúttal lehet böngészni az aktuális hirdetések között is – bár ezekből lényegesen kevesebb van, mint azt már korábban említettük.

Érdemes tudni!
Olaszországban nyáron két munkaszüneti nap van: június 2-án tartják az Alkotmány Ünnepét, augusztus 15-én pedig Nagyboldogasszony napját. Ezeken a napokon az olaszok nem dolgoznak, de könnyen előfordulhat, hogy a vendéglátásban tevékenykedőket ez nem érinti, hiszen ott sosem áll meg az élet.
Horvátország legvarázslatosabb természetparkjai II.
Pakostanei Nyári Játékok, szamárfuttatással 2012-ben is
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Villa Micika

Dubrovnik (CRO)

Hotel Villa Micika - Dubrovnik (CRO)