Portoroz - Bárok, nyüzsgés és szórakozás a szlovén Adrián

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Mindössze 45 kilométer – ekkora csupán Szlovénia tengerpartja, azonban szépségében nem marad el sem a horvát, sem az olasz Adria mögött. Mediterrán növényzet, olajfák és a tenger csillogása – ez a szlovénoknak is megadatott, így hát azoknak is, akik ide érkeznek, hogy eltöltsék jól megérdemelt pihenésüket.

Korábbi cikkünkben már olvashattak a szlovén tengerpart három legnagyobb városáról, Isoláról, Piranról és Koperről, ezúttal a negyediket, Portorozt vesszük szemügyre. Ez a város szállodáiról híres, a part látképét is az egymás mellett sorakozó hotelek határozzák meg, bárokkal, éttermekkel és szórakozóhelyekkel tűzdelve, természetesen. Így Portoroz inkább azoknak ajánlott, akik kedvelik a nyüzsgést, az élénk éjszakai életet, itt ugyanis erre kell számítani. Partján különféle strandok várnak a turistákra, van kavicsos, betonnal borított, ahol stégeken jutunk be a tengerbe, és homokos is.
Portoroz a szlovén tengerpart legnyüzsgőbb városa

Portoroz a szlovén tengerpart legnyüzsgőbb városa

Mivel Portoroz nem történelmi város, így érthető módon óvárosi része sincsen, itt minden új és csillogó, legalábbis a tengerparti részen mindenképp. Aki inkább csendes, romantikus óvárosi sétákra vágyna, átruccanhat a közeli Piranba, a városnak ugyanis éppen ez az erőssége. Portoroztól egy-két kilométerre található Bernardin, ami tulajdonképpen a városhoz tartozik, hiszen csupán néhány épületből áll. Itt a romtemplomot érdemes felkeresni, ahová egy kisebb emelkedőn kell felmászni, de megéri az erőfeszítést, már csak a szemünk elé táruló kilátás miatt is. Portoroz nem bővelkedik látnivalókban, amit még érdemes lehet felkeresni a városban az a sóraktár - sokáig ugyanis Portoroz is a sótermelésből- és kereskedelemből tartotta fenn magát, ennek a lenyomataként maradt meg a városban a sóraktár, amelyet hatalmas, ablaktalan falairól könnyen fel lehet ismerni. Aki közelebbről is megnézné a tengert, annak lehetősége nyílik különféle hajókirándulásokon is részt venni, sőt, Piranból a nem túl távoli Velencébe is szerveznek hajós túrát, ez mindenképpen ajánlott, amennyiben belefér a költségvetésünkbe.

Ha meguntuk a strandolást és vágynánk egy kis kirándulásra, érdemes ellátogatni a körülbelül 65 km-re található posztojnai cseppkőbarlangba. Ha kocsival érkeztünk a szlovén Adriára, nem egész egy órás út, és mindenképpen megéri meglátogatni ezt a különleges természeti kincset. Már a barlang megközelítése is élményszámba megy: egy kisvonat viszi be a turistákat a barlang gyomrába, és onnan indul a túra, amely körülbelül 2 km hosszú, és számtalan látnivalót kínál. Így például a fantasztikus cseppköveket, köztük az "emberi hallal", ami egy különleges alakú képződmény, vagy a 45 méter magas belső hegyet. Mivel a barlangban állandóan 8 fokos a hőmérséklet, érdemes zárt cipővel és pulóverrel készülni, de gondoltak azokra is, akik ezt elfelejtenék, ugyanis a bejáratnál lehet köpenyt bérelni.
Munkavállalás az Adriai-tenger horvát partján
Kakasütés Várdarócon - Egy feléledt hagyomány a horvát településen
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel AS

Split (CRO)

Hotel AS - Split (CRO)