Mélytengeri kutatóhajó járja az Adriai-tenger dél-horvát partjait

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Már az útja elején, az első héten sikerrel járt az az amerikai mélytengeri kutatóhajó, amely Horvátország déli partja közelében pásztázza az Adriai-tenger fenekét: az expedíció már több 17-18. századi hajóroncsot, vasmacskákat, valamint kerámiatöredékeket is talált. A kutatóhajót Hercules névre keresztelték, és az amerikai tengeri archeológiai kutatások szervezete, az RPM Nautical Foundation indította útjára. A szervezet, amely egyébként nonprofit, az Adriai-tengeren és az egész Mediterráneum területén végez mélytengeri feltárásokat, aminek a jelen kutatás is szerves részét képezi.

A már megtalált leletek, amelyekre az expedíció első hetében bukkantak rá, rendkívül érdekesnek ígérkeznek, és mivel a Hercules a lehető legmodernebb technikával van felszerelve, így arra is képesek vele a szakemberek, hogy a felszínre hozzák a kilencven méter mélységben megtalált tárgyakat - így lehetséges, hogy a kerámia edények közül néhányat már ki is emeltek, és azoknak megkezdődött a vizsgálata, melyek eredményeképpen a régészek pontosan képesek lesznek meghatározni a korukat. Még több érdekességet rejthetnek a 17-18. századi fa hajóroncsok, amelyeket egyelőre még a tengerfenéken hagytak, de hamarosan azoknak is megkezdődik a vizsgálata. A Hercules egyébként valóban nagyon felszerelten érkezett az expedícióra: egyfelől vannak rajta kamerák és monitorok, ezen kívül hanglokátor, másfelől pedig olyan robotkarokkal rendelkezik, amelyekkel akár 1000 méter mélységben is képes tapogatni, és ezek segítségével emeli ki a megtalált leleteket.
Mélytengeri kutatóhajó járja az Adriai-tenger dél-horvát partjait (a kép illusztráció)

Mélytengeri kutatóhajó járja az Adriai-tenger dél-horvát partjait (a kép illusztráció)

A mostani tárgyakat az Adriai-tenger dél-horvát partjainál, Molunat és Cavtat között találták meg, amit pedig már most tudni lehet róla, az az, hogy az egyik elsüllyedt hajó 1806-ból származik, és azt is valószínűsítik, hogy a roncsok a napóleoni háborúk idején kerülhettek a tengerfenékre, amikor az orosz és a francia flotta ütközött meg egymással - ezt látszik alátámasztani az is, hogy a hajóroncsok mellett vasmacskákat és két hosszú ágyúcsövet is találtak.

Az expedíciót a horvát kulturális tárca és az UNESCO támogatja, a szakemberek, akik pedig dolgoznak a projekten, amerikaiak és horvátok. Az amerikai hajó szakértői egyetértésben dolgoznak együtt a zadari vízalatti régészeti központ munkatársaival annak érdekében, hogy az itteniek megvédhessék vízalatti régészeti örökségüket. Az egyik amerikai kutató arról is beszámolt, hogy ilyen jellegű kutatásokat végeztek már több helyen, egyebek mellett Olaszországban, Spanyolországban és Montenegróban is. A Hercules az első héten már tíz tengeralatti körzetet térképezett fel a dél-horvátországi Adrián, és munkájának még közel sincs vége - remélhetőleg további értékes leletekre bukkannak a szakemberek.
Az Adriai-tenger ételei: olasz finomságok Abruzzo régióból
Az Adriai-tenger legszebb szigetei 12.: Palagruza
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Kristal

Opatija (CRO)

Hotel Kristal - Opatija (CRO)

 

Legnézettebb települések: