Az Adriai-tenger ételei: olasz finomságok Abruzzo régióból

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Az Adriai-tenger partján húzódik Olaszország Abruzzo elnevezésű régiója, amelyet gasztronómiai szempontból visszafogottság jellemez - azonban ez nem jelenti azt, hogy ne találhatna az éhes utazó kifejezetten ízletes, különleges fogásokat ezen a környéken. Hal, bárány és tészta - elsősorban ezekre az alapanyagokra kell számítani, ha egy dél-olaszországi étteremben szeretnénk elfogyasztani vacsoránkat, a legjellegzetesebb fűszerek pedig a sáfrány, a szarvasgomba és a vörös fokhagyma.
Abruzzo régió egyik jellegzetes sajtja, a caciocavallo

Abruzzo régió egyik jellegzetes sajtja, a caciocavallo

Rómától keletre található Abruzzo régió, amelyet északról Marche régió, nyugatról és délnyugatról Lazio, délkeletről Molise, keletről pedig az Adriai-tenger határol. Abruzzo nagy részét hegységek és dombságok borítják, a tengerparton pedig síkságok veszik át a főszerepet. Tengerparti városai, úgy, mint Alba Adriatica, Pineto, Tortoreto, vagy Silvi remek célpontjai lehetnek a nyaralásnak, ráadásul a gasztronómiai kalandozásoknak is tökéletes helyszínt biztosítanak. Bár Abruzzo gasztronómiáját a hétköznapokban az egyszerűség, az olcsóságra való törekvés jellemzi, azért nem kell megrémülni: az igazi ínyencek is megtalálhatják számításukat a dél-olasz régióban. Mint korábban már említettük ezen a területen gyakran fogyasztanak tésztát - ezek közül is a makarónit találja meg leggyakrabban az utazó az étlapokon, amit természetesen frissen készítenek az éttermekben. Amennyiben ízlett a megkóstolt tésztaétel, akár haza is vihetünk belőle, hiszen a régió száraztésztáiról is híres, amelyeket szinte bárhol megvásárolhatunk. A makarónit leggyakrabban bárányraguval vagy chillivel tálalják, ez utóbbi fűszer egyébként igen gyakran felbukkan Abruzzo gasztronómiájában, talán meglepő, de azoknál az ételeknél is, amelyek alapanyagai a tenger gyümölcsei. Ezek ugyanis szintén jellemzően megtalálhatók ezen a környéken, főleg a régió tengerparti városaiban. A halas, vagy egyéb tengeri herkentyűs ételek egyébként kifejezetten ajánlottak errefelé, ugyanis különleges fűszerezésük izgalmas ízhatást eredményez.

Ami a fűszerezést illeti, a már említett erős paprika a legtöbb ételből visszaköszön, ahogy a vörös fokhagymát is szinte minden fogás elkészítéséhez buzgón használják a helyiek. Igazi különlegesség a szarvasgomba, amelyet L’Aquila-ból szereznek be, ez egyébként a régió központja. A húsos ételeknél dominál a bárányhús, ennek az állatnak azonban szinte minden részét felhasználják a recepteknél, de ugyanez igaz a disznóhúsra is, amelyből leggyakrabban pörkölt készül, de a disznó az alapanyaga annak a kolbásznak is, amelyet ventricinának hívnak, és amit a megszokott bél helyett az állat gyomrába töltenek. A kímélő ételek kedvelői itt inkább a halakkal találják meg számításukat, a szárnyas ugyanis nem jellemző az étlapokon.

Abruzzóban a sajtokat is érdemes megkóstolni, amelyeket elsősorban juhtejből készítenek a környéken, a két legjellegzetesebb sajt a caciocavallo és a scamorza, amelyeket különféle ízesítésekben kínálnak a helyiek.
Mit ne tegyünk az olasz Adrián? Avagy kis illemkalauz az olasz partra
Mélytengeri kutatóhajó járja az Adriai-tenger dél-horvát partjait
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Village Sol Garden Istra

Umag (CRO)

Village Sol Garden Istra - Umag (CRO)

 

Legnézettebb települések: