Az Adriai-tenger legszebb szigetei 12.: Palagruza

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Palagruza szigete a szárazföldtől legtávolabb eső horvát sziget, körülbelül félúton Horvátország és Olaszország között. Splittől 124 km-re délre Pescarától (Olaszország) 168 km-re helyezkedik el. A sziget parányi alapterületén (mindössze 0,286 négyzetkilométer, 1400 méter hosszú és 300 méter széles) az egyetlen épület a világítótorony, ezt leszámítva a sziget lakatlan.

Palagruža az i. e. 6. évezred óta ismert, köszönhetően szerencsés fekvésének, mindig is kitűnő pihenőhely volt a megfáradt hajósok számára, így régészeti leletekben is bővelkedik a sziget. A monda szerint itt temették el Diomédészt Odüsszeusz bajtársát. A középkor folyamán III. Sándor pápa is megfordult a szigeten, és az egyik kis fennsíkon szolgálták fel vacsoráját, ezért ezt a fennsíkot ma is a Pápa mezejének hívják. Palagruža világítótornyát 1875-ben építettek. A sziget közepén helyezkedik el 90 méter tengerszint feletti magasságon. Az adriai világítótornyok közül ez a legmagasabb. A torony belsejében négyszemélyes apartman és kisebb régészeti gyűjtemény is található. A mészkő épületben még ma is működő világítószerkezet Henry Epoulite párizsi mester készítette el 1873-ban.
Palagruza igazán különleges nyaralási helyszín - A szigeten csak a világítótorony található, itt lehet megszállni

Palagruza igazán különleges nyaralási helyszín - A szigeten csak a világítótorony található, itt lehet megszállni

A sziget körül elhelyezkedő tengerrész az Adria leggazdagabb halászterülete. Találhatunk itt számos ritka halat, például murénát, barrakúdát vagy a homárt, de a gazdag élővilág ellenére tilos a búvárkodás ezen a területen. A szigeten pedig számos növény- és állatkülönlegességgel találkozhatunk. Palagruža teljes területe rezervátumi védettség alatt áll, mivel számos növény- és állatfaj közül nem egynek kizárólagos lelőhelye a sziget. Főleg kapribogyóbokrok, oleanderbokrok, pelinbokrok és rododendronok nőnek errefelé.

A szigeten két utat találunk az egyiket északi másikat déli irányba, mindkettő egy-egy kavicsos öbölhöz vezet, melynek sekély vize alkalmas arra, hogy gyerekekkel is meglátogathassuk. Azonban idősebbeknek és rossz fizikai kondícióban lévőknek nem ajánlják a látogatást a nagy tengerszint-különbség miatt.

Mit is csinálhatunk egy ilyen kihalt szigeten? Meghatározott díj ellenében a világítótorony őreivel tehetünk kirándulást az ott található sziklák között, valamint a szigetvilág többi szigetének és szirtjeinek megtekintése is lehetséges. A sziget megközelítése egyáltalán nem egyszerű és nem is olcsó. Az odautazás Korčula város kikötőjéből lehetséges, egy 15 méter hosszú motorcsónak segítségével, az utazás hosszabb mint két óra, de önmagában már ez is élményt jelenthet, mivel a környező kis szigeteket is útba ejti. Tengeri betegségben szenvedők számára mindenképpen ajánlott a megfelelő gyógyszerek bevétele még az utazás megkezdése előtt.

Mivel a szigeten semmiféle bolt és üzlet nem található nagyon fontos, hogy még a hajóra szállás előtt gondoskodjunk mindenről amire csak szükségünk lehet a nyaralás során. Friss halat tudunk vásárolni a toronyőröktől, akik segítséget nyújtanak annak elkészítésében is.
Mélytengeri kutatóhajó járja az Adriai-tenger dél-horvát partjait
Az Adriai-tenger legszebb szigetei 11.: Molat-sziget
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Park Lovran

Lovran (CRO)

Hotel Park Lovran - Lovran (CRO)

 

Legnézettebb települések: