A Bouygues francia kivitelező építheti meg a dubrovniki Peljesac-hidat

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

A Bouygues nevű francia kivitelező cég neve merült fel a horvátországi Peljesac híd megépítésével kapcsolatban 2012 év végén. A híd Dubrovnikot kötné össze Horvátország északibb területeivel, így megoldottá válna az a sok fejtörést okozó probléma, hogy hogyan vezessék le a horvát autópályát egészen Dubrovnikig. A beruházás költsége a 300 millió eurót is elérheti.
Ha megépül a híd, a boszniai határ átlépése nélkül is eljuthatunk Dubrovnikba

Ha megépül a híd, a boszniai határ átlépése nélkül is eljuthatunk Dubrovnikba

A híd ötlete nem éppen a közelmúltban merült fel: már jó 10-15 éve is tervezgették, de megépítése eddig folyamatosan akadályokba ütközött, már maguk az előkészületek is évekig húzódtak. Néhány évvel ezelőtt a kormány végül egy kiírt tender alapján kiválasztott egy kivitelező céget, de a kormányváltás után leállították az építkezést – anyagi okokra hivatkozva. Így napjainkig is mindössze néhány pillér készült el a monumentális beruházásból.

Most azonban ismét napirendre került a Peljesac-híd megépítése, és 2012 őszén az ország engedélyt kapott rá az Európai Uniótól, amely nagy valószínűséggel a strukturális alapjából támogatást is nyújt az építkezéshez. A híd körülbelül 2,5 kilométer hosszú lesz, és a Peljesac szigetet kötheti össze a horvát tengerparttal. Jelenleg Dubrovnik és Horvátország közé beékelődik a rövidke boszniai tengerpart, így ha az Adria gyöngyszemének számító városba tervezzük az utazást, mindenképpen át kell lépnünk a határt. A Peljesac-híd megépítésével ez kiküszöbölhető volna, bár kérdéses, hogy valójában mikorra is készül el a híd. A legutóbbi tervek szerint a cél a 2017-es átadás.
Megélénkülhet Horvátország turizmusa az EU-csatlakozás hatására
Dubrovnik lesz 2013-ban az egyik legfelkapottabb nászutas úti cél
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Savoy

Opatija (CRO)

Hotel Savoy - Opatija (CRO)

 

Legnézettebb települések: