Marunada Gesztenyefesztivál Lovranban és a környező falvakban

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Aki szezon utáni nyaralást tervez az Adriára, annak érdemes egészen októberig várni, ugyanis ekkor rendezik meg a Marunada Gesztenyefesztivált Lovranban és a környező falvakban, amely igazi élmény lehet a turistáknak is. A fesztivál egész októberben tart, a legszínesebb programok természetesen hétvégente várják a közönséget, de az egész hónapban minden a gesztenye körül forog ilyenkor.
A maruni gesztenye különlegesen finom (fotó: www.croatia.hr)

A maruni gesztenye különlegesen finom (fotó: www.croatia.hr)

Maruni a neve annak a gesztenyefajtának, amely Lovranban és környékén terem, és amely az egész Kvarner-öböl jellegzetessége. A maruni távol-keleti és hazai gesztenyefajták keresztezéséből született meg, és azóta a helyiek nagy becsben tartják, októberben pedig, amikor a fák teremnek, minden létező ételt - legyen az édesség, sütemény, vagy jellegzetes helyi ételek - elkészítenek belőle. Azok a turisták, akik a szezon után, októberben érkeznek ide, olyan különlegességeket kóstolhatnak meg, amelyek kárpótolnak az esetlegesen kevésbé jó időért is. Nem is gondolnánk, mennyi mindent lehet készíteni gesztenyéből, vagy gesztenyével, a variációk száma itt azonban végtelen, sütve, főzve, pürésítve - de nem csak sütemények, hanem fagylalt, méz, és egyéb finomságok is készülnek belőle. A rengeteg étel mellett egyéb különlegességeket is meg lehet majd kóstolni, például a helyi mézes pálinkát, a medicát, illetve a legfinomabb újbort is.

A rengeteg gesztenyés étel mellett természetesen kulturális programok is várják a látogatókat a Marunada Gesztenyefesztivál három hétvégéje alatt, egyfelől folklórműsor, népzenei-, és könnyűzenei koncertek gondoskodnak a remek szórakozásról. Idén október 12. és 28. között rendezik meg a fesztivált, amelynek programja a következőképpen alakul: az első hétvégén, október 12-től 14-ig hagyományosan Lovranban lesznek a programok, egész napos zenés események, kóstolók, majd Dobrecben folytatódik a mulatság október 20-án és 21-én, majd október 27-én és 28-án Liganjban zárul a program. A kulturális kikapcsolódási lehetőségek mellett hagyományosan megrendeznek számos sportprogramot is, így például lesz kerékpárverseny, horgászverseny, hegymászó túrák, és oldtimer-találkozó is.
Minden elképzelhető finomságot elkészítenek a gesztenyéből (fotó: www.croatia.hr)

Minden elképzelhető finomságot elkészítenek a gesztenyéből (fotó: www.croatia.hr)

2010-ben a Marunada Gesztenyefesztivált az angol Guardian az év tíz legjobb őszi európai gasztrofesztiválja közé választotta, ezzel ismerve el a rendezvény kvalitásait, és különlegességét. Lovran egyébként is népszerű turistacélpont az Adriai-tenger partján, a gazdag történelmi múltra visszatekintő falu nevét az itt termő babérlevélről kapta. A kellemes klíma, a gyönyörű vidék, és a helyiek vendégszeretete minden évszakban vonzza a látogatókat, hiszen mindemellett számos formáját gyakorolhatják itt a pihenésnek, legyen az kifejezetten aktív (túrázás, vadvízi evezés, vitorlázás), vagy kevésbé az (festői szépségű öblöcskék találhatók itt, melyek tökéletesen alkalmasak a fürdőzésre, napozásra).
Egy remek program az olasz Adrián: Aquafán Riccione
2012-es autópályadíjak és kompdíjak Horvátországban
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Sol Umag

Umag (CRO)

Hotel Sol Umag - Umag (CRO)