2012-es autópályadíjak és kompdíjak Horvátországban

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Aki Horvátországban készül eltölteni idei vakációját, nem árt, ha indulás előtt tájékozódik az árakkal kapcsolatban: a közlekedés ugyanis egyre drágább lesz a horvátoknál. Mind az autópályák díjai, mind a kompjegyek ára emelkedett Horvátországban 2012. június 1-el, ráadásul jelentősnek mondható mértékben, hiszen az autópálya-használatért mostantól 15%-kal, a kompért pedig 20%-kal kell többet fizetni, mint eddig.

Nyolc esztendeje nem emelkedtek ilyen jelentős mértékben az árak a horvát autópályákon: a most életbe lépő áremeléssel rögtön Európa negyedik legdrágábbja lett a horvátországi közlekedés, már csak Görögország, Portugália és Franciaország előzi meg szomszédainkat az autópályadíjak tekintetében. A horvát közlekedési miniszter jelentette be nemrégiben, hogy 15%-kal emelik az autópályák használati díját - egy gyakorlati példán szemléltetve: míg az A1-es autópályán a Zágráb-Split szakaszra eddig 157 kunát kellett fizetni, mostantól ez 180 kunára emelkedik. Szerencsére azonban van néhány autópálya, amelyet nem érint az áremelés, így például a Zágráb-Macelj közötti szakaszt, valamint az Isztriai-félszigeten futó Y-autópályát - itt ugyanannyit kell fizetni idén is, mint tavaly. A drasztikus emelés nem érinti azokat, akik az úgynevezett ENC-rendszert használják: a közlekedési miniszter elmondta, hogy szeretnék minél szélesebb körben elterjeszteni az ENC-rendszert, amelynek lényege, hogy az autósok beszereznek egy ENC készüléket, amelynek saját számlája van, erre kell feltölteni bizonyos összeget, amelyet autópályadíjra szán az autós, és ezt a kapuk automatikusan érzékelik és levonják, mikor a kocsi áthalad a díjfizető-kapun - így meg sem kell állni, elegendő lassítani a művelethez. A készüléket egyelőre szinte csak a helyiek használják, és ők sem túlzottan széles körben, azonban valószínűleg az elég motiváló lehet, hogy így sokat meg lehet spórolni az autópályadíjakon. A miniszter reményei szerint sok turista is inkább úgy dönt, beruház a készülékre (ami egyébként 120 kunába kerül, és az autópályák mentén lehet megvásárolni), hogy olcsóbban jöjjön ki a nyaralás.
Többet kell fizetni júniustól a horvát autópályákon

Többet kell fizetni júniustól a horvát autópályákon

Az autópályadíjak mellett szintén drágultak június 1-től a hajójegyek Horvátországban. A legnagyobb horvát hajótársaság, a Jadrolinija döntött úgy, hogy igen nagy mértékben, 20%-kal emeli a jegyárakat, azonban ez az emelés csak a nyári szezonra vonatkozik, szeptembertől ismét annyiba kerülnek majd a jegyek, mint eddig, tehát az emelés kifejezetten a turistáknak szól. Így sokkal többe kerül majd eljutni a szárazföldről az eddig méltán népszerű horvát szigetekre, ami miatt a szigeteken turizmussal foglalkozók aggodalmukat fejezték ki: félnek, hogy a turisták inkább úgy döntenek, a szárazföldön maradnak, mert igen jelentős kiadást jelentene számukra, ha még a komp díját is ki kellene fizetniük. Mint mondják, lassan ott tartunk, hogy ha egy család autóval akar átkelni a komppal, az többe kerül, mint egy heti szállás valamelyik szigeten, így nem lenne meglepő, ha inkább a szárazföld mellett döntenének.

Horvátországban egyébiránt néhány fizetős híddal is számolni kell, így például a Mirna-hídon, amely Pula és Umag között található, és 14 kunát kell fizetni a használatáért. Aki Rijeka irányából az Isztriai-félsziget felé tart, az Ucka-alagutat kell használnia, ezt 28 kunáért teheti meg, a Krk-szigetre vezető hídon pedig 30 kunát kérnek el, igaz, ez oda-vissza érvényes, tehát csak egyszer kell kifizetni.
Marunada Gesztenyefesztivál Lovranban és a környező falvakban
Adriai-tenger legszebb lakatlan szigetei II - Mana, Palagruza, Brusnik
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hilton Imperial Dubrovnik

Dubrovnik (CRO)

Hilton Imperial Dubrovnik - Dubrovnik (CRO)