Magyar beruházás Cres-en: újjáépül a kikötő

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Előreláthatólag már a jövő nyáron részlegesen megnyílhat a horvátországi Cres sziget Martinscica kikötője, amelyet teljesen felújítanak – méghozzá egy magyar beruházás keretében. Az újjáépítésre és a különféle fejlesztésekre közel 4,5 millió eurót áldoznak, így várhatóan igen nagyszabású lesz az átalakulás. A tervek szerint a munkálatok végeztével összesen 210 kikötőhely várja majd a hajósokat, ráadásul épül egy bolt, egy recepció, lesznek új mosdók is, és ha valamelyik hajósnak gondja támad, egy hajószerviz is rendelkezésre áll majd.
Magyar beruházásból újul meg a Cres szigetén található Martinscica kikötője

Magyar beruházásból újul meg a Cres szigetén található Martinscica kikötője

A magyar beruházásról szóló megállapodást nemrégiben írták alá Rijekában, így a munkálatok minden valószínűség szerint hamarosan megkezdődhetnek. A horvát oldalról Andjelko Petrinic, a megyei kikötő igazgatóság cresi kirendeltségének vezetője, a magyar fél részéről pedig Péntek Zsolt projektmenedzser, a Sigurna uvala d.o.o. befektetőcég képviselője látta el kézjegyével a szerződést. Martinscica település Cres sziget nyugati partján terül el, kikötője a jelenlegi állapotában mindössze harminc hajó fogadására képes – ehhez viszonyítva máris látható, hogy a beruházás megvalósulásával milyen mértékű átalakulásra lehet számítani a kikötőben, ahol jövő nyáron akár 210 hajó is képes lesz egyszerre kikötni. A megállapodás szerint ebből a 210 helyből 90-et fenntartanak a helyiek hajói számára, a többit pedig az ide látogató turisták vehetik majd igénybe. Természetesen a beruházás nem titkolt célja az is, hogy ezáltal még több turistát vonzzanak a környékre, ami a városnak is plusz bevételt jelent.

A kikötőben a 29 évre szóló koncessziós szerződés értelmében felújítanak két mólót és egy hullámtörőt is, valamint ezek bővítésére is sor kerül. Épül továbbá egy teljesen új védőfal, mivel a kikötő egy félig nyitott öbölben helyezkedik el. A többi újdonság – a korábban már említett recepció, bolt, mosdók és egy hajószerviz két daruval – egytől egyig az ide látogatók teljes kényelmét szolgálja.

Arról, hogy pontosan kik állnak a magyar beruházó cég mögött, nincsenek információk, mindössze annyit lehet tudni, hogy egy budapesti magánbefektető-csoportról van szó, a projektmenedzsmentet pedig a K.E.N.T. 4 d.o.o. nevű cég látja el.
Biogradi Őszi Hajózási Vásár - Októberi program a horvát tengerparton
Augusztusban több magyar turista volt a horvát Adrián, mint tavaly
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Nautica

Novigrad (CRO)

Hotel Nautica - Novigrad (CRO)