Krka Nemzeti Park - A természet érintetlen csodái horvátországban

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Akármennyire is imádunk strandolni, és heverészni a tengerpartra kiterített fürdőlepedőn, mindegyik nyaralásunk alatt megfordul a fejünkben: jó lenne valami másféle programot is kipróbálni. A Šibeniktől mindössze 17 km-re található Krka Nemzeti Park természeti csodái segítenek változatosabbá tenni a horvátországi nyaralást. Vir szigetről is könnyedén eljuthatunk ide, autóval mindössze 40 percnyi úttal érhető el a park.
 A Krka folyó útja látványos vízeséseken át vezet a tengerig

A Krka folyó útja látványos vízeséseken át vezet a tengerig

A Krka Nemzeti Park egyik kiemelkedő látványossága a Krka, amely a legnagyobb folyó egész Közép-Dalmáciában. Szűk sziklafalak között, vízeséseken és tavakon át vezet az útja a tengerig. A mészkő lerakódások különleges csipkealakzatokat hoztak létre a sziklákon. Kedvünk szerint választhatjuk ki, hogy gyalog, busszal vagy inkább hajón szeretnénk megcsodálni a nemzeti park szépségeit. A búvárkodás viszont engedélyhez kötött, ennek feltételeiről a park munkatársaitól kérhetünk felvilágosítást.

A Krka Nemzeti Park növény- és állatvilága is egyedülálló: 10 olyan halfaj is megtalálható itt, ami sehol máshol a világon. Emellett több mint 200 madárfaj, és közel húszféle denevér is él ezen a területen. A nemzeti park változatos környezete magával hozza a növényvilág egyedülálló sokféleségét is: 860 különféle növényt számoltak össze eddig a kutatók a park területén.

A Krka Nemzeti Parkot még különlegesebbé teszi, hogy a természeti szépségek mellett történelmi emlékekben is igen gazdag. Számos római és középkori épület romját tekinthetjük meg, a nemzeti park mellett magasodó dombokon és hegyeken pedig több kolostor és várrom is díszíti a tájat. Bebizonyosodott, hogy már az őskorban is éltek emberek a nemzeti park területén, a Bogocin erőd környékéről például vaskori leletek is előkerültek.
Sportolási lehetőségek Horvátország tengerpartján
Európa legszebb strandja Brela tengerpartján
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Sol Umag

Umag (CRO)

Hotel Sol Umag - Umag (CRO)

 

Legnézettebb települések: