Búvárkodás az Adriai-tenger horvát szakaszán: ahol tilos merülni

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Aki egyszer kipróbálta, biztosan beleszeret a búvárkodásba – ahogy sok minden más, ez is könnyedén szenvedéllyé válik. Az Adriai-tenger kitűnő helyszínt biztosít a búvároknak, gazdag élővilága és fantasztikus tájai remek kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak a tenger szerelmeseinek.

Fontos azonban tudni, hogy a búvárkodásnak szigorú szabályai vannak az Adriai-tengeren, külföldieknek olyan búvár-vizsgával kell rendelkezniük, amit Horvátországban is elfogadnak. Talán banálisan hangzik, de már azt is pontosan meg kell határozni, hogy mi számít búvárkodásnak: az alapvető sport és rekreációs céllal történő víz alatti tevékenység mellett a víz alatti fotózás, a búvároktatás, valamint a búvárversenyek is. Az Adriai-tengeren a turistáknak merülési engedélyt kell igényelniük, melyet az illetékes révkapitányság ad ki, erre akkor nincs szükség, ha a búvár rendelkezik a Horvát Búvárszövetség tagsági igazolványával.
Búvárkodás az Adriai-tengeren - Remek kikapcsolódás

Búvárkodás az Adriai-tengeren - Remek kikapcsolódás

Vannak azonban olyan területek, ahol engedéllyel is tilos merülni. Ezek közé tartoznak általánosságban a belterületi vizek azon részei, ahol kikötők, horgonyzóhelyek találhatók, és amelyeke általában forgalmasnak tekinthetők. Emellett tiltás alá esik a katonai objektumok környéke, valamint a hadihajók is, ezeket legfeljebb 300 méterre lehet megközelíteni. Tilos merülni továbbá néhány különösen védett területen, ezek természetvédelmi oltalom alatt állnak. Ezek közé tartozik a Krk-, Kornati-, Mljet- és Brioni-szigeteki nemzeti parkok, de szintén tiltás van érvényben a Malostoni-öböl, illetve a Limi-öböl természetvédelmi rezervátumaiban. Egyébiránt a nemzeti parkokban és természetvédelem alatt álló területeken a megfelelő engedélyek megszerzésével van lehetőség a búvárkodásra, ehhez az adott nemzeti park igazgatóságához kell fordulni, és tájékozódni a feltételekről.

Az Adriai-tenger horvát részén néhány konkrét területet is megneveztek, ahol tilos merülni. Ezek közé tartozik egyebek mellett a Susac-, a Bisevo-, a Jabuka- és a Brusnik-sziget körüli 300 méteres körzet, Vis szigetének kikötője (a tágabb terület), illetve Vis egy része a Zaglav kikötőig, a part ment mentén található szigetekkel és sziklazátonyokkal együtt. Tilos továbbá búvárkodni a Mljet sziget körüli 300 méteres tengersávban, valamint az összes szirten, sziklazátonyon és zátonyon egészen a Krizice-foktól a Hljeb-fokig, továbbá a Trojsti-foktól a Maharac-fokig. A Lastovo-sziget környékén számos területen tiltják a merülést, például a Studenpdance-öbölben, a Duboka-fokon, a Mali Brod-átjárónál, a sziget északkeleti részén, valamint a nyugati partjának bizonyos részein, továbbá a Velje more-foktól a Skrizeva-fokig.

Jó tudni, hogy a törvény értelmében az Adriai-tenger fenekéről szigorúan tilos bármit felhozni – különösen igaz ez a műemlékekre, de vonatkozik például a tengeri élőlényekre (tengeri csillagok, -sünök) is. A tengerfenék kutatásához egyébként külön engedélyre van szükség, melyet az illetékes minisztérium ad ki.
Két kedvelt város az észak-olasz Adrián: Grado és Rosolina Mare
Magyar rendőrök is dolgoznak az Adriai-tenger partján nyáron
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Villa Rasica

Dubrovnik (CRO)

Villa Rasica - Dubrovnik (CRO)

 

Legnézettebb települések: