Horvátországi árak 2013-ban - mennyiből ússzuk meg?

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Horvátország tengerpartja egy olyan úti cél, amit érdemes minden évben felkeresni, de ugyanígy minden évben felmerül az a kérdés is: idén vajon mennyiből ússzuk meg. Noha az Adria még mindig az egyik legolcsóbb lehetőség, ha tengerparti nyaralásról beszélünk, de ha összeadjuk a szállás, az útiköltség, az étkezés és a különböző programok árát, akkor a végén igen tetemes összeg jöhet ki. Cikkünkben információt adunk a horvátországi árakról, hogy könnyebb legyen előre tervezni.
A népszerű turistaközpont,Dubrovnik drágább a közeli Isztriánál

A népszerű turistaközpont,Dubrovnik drágább a közeli Isztriánál

A szállás költségével könnyen kalkulálhatunk előre, a legtöbb turista ezt már itthonról lefoglalja. A legolcsóbb apartmanokban fejenként már akár napi 3000 Ft-os szállásköltségből is megúszhatjuk, a határ persze a csillagos ég. A főszezonban lényegesen magasabb árakkal találkozhatunk, ezért érdemes lehet nyár elejére, vagy szeptemberre időzíteni az utazást.

Az útiköltség is igen változó összegű lehet. Ha autóval utazunk, akkor annál jobban jövünk ki, minél többen utazunk együtt, és persze minél közelebbi célpontot választunk. Átlagosan ha 4-en utazunk egy autóban, akkor körülbelül fejenként 15 ezer forinttal számolhatunk, de ez tényleg csak hozzávetőleges összeg. Nyáron busszal is utazhatunk a horvát Adriára, viszont, ha spórolni szeretnénk, akkor érdemes időben észbe kapni, ugyanis tavasszal van még mód olyan jegyek megvásárlására, amelyekkel a közelebbi horvát üdülőhelyeket oda-vissza 10 ezer forintból „megjárhatjuk”.

Az élelmiszerek a horvát tengerparton drágábbak, mint itthon, sokszor akár másfélszer, kétszer annyit is fizethetünk egy-egy étkezésért a Magyarországon megszokotthoz képest. És mivel ez főleg az éttermi árakra vonatkozik, olcsóbban jövünk ki, ha boltban vásárolunk, és főzünk magunknak, és még többet lehet spórolni, ha a drágább élelmiszereket magunkkal visszük itthonról. Hozzávetőleges élelmiszerárak (40Ft=1 kuna váltószámmal):

0,5 kg kenyér: 3-400 Ft
1 l tej: 300 Ft
1,5 l ásványvíz: 2-300 Ft
Gyümölcsök: 3-800 Ft/kg
1 l olaj: 5-600 Ft
1 kg felvágott: 2-4000 Ft
1 gombóc fagyi: 200-240 Ft
Étteremben főétel: 2000-6000 Ft

Összességében, ha többen utaznak együtt autóval, beérik a közeli Isztriával, olcsóbb apartmanokban szállnak meg, és maguknak főznek, akkor egy hét horvátországi nyaralást ki lehet hozni 60-70 ezer forintból egy főre, ha viszont nem a legolcsóbb megoldásokat keresik, akkor átlagosan 100-150 ezer forintot lehet számolni az útra fejenként, ha pedig extra igények vannak, akkor a határ a csillagos ég.
Tippek azoknak, akik gyerekekkel utaznak az olasz Adriára
Éjszakai élet és szórakozás a horvát tengerparton
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Galija

Pula (CRO)

Hotel Galija - Pula (CRO)