Horvátország legszebb természetparkjai I. - Kopacki Rit, Ucka

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Horvátországban nem csak azok találják meg a számításukat, akik a tenger csodáira áhítoznak - az utazónak módja van rá, hogy meglátogasson számos természet- és nemzeti parkot. Ezekből szám szerint tizenkilencet találunk Horvátországban, melyek közül nyolc nemzeti park, tizenegy pedig úgynevezett természetpark, amelyekben állat- és növénytani rezervátumok várják az érdeklődőket. Ha elő-, vagy utószezonban érkezünk, ezek különösen remek kikapcsolódást jelenthetnek, hiszen amellett, hogy kellemes kirándulásra nyílik bennük lehetőség, számos védett állat és növényfajjal is találkozhatunk.
A Kopácsi rét (Fotó: Marin Topic, kép forrása: www.kopacki-rit.com)

A Kopácsi rét (Fotó: Marin Topic, kép forrása: www.kopacki-rit.com)

Kopacki Rit - Avagy a Kopácsi rét csodás mocsárvilága

Kopacki Rit, vagy ahogy magyarul mondják, a Kopácsi rét a Duna, a Dráva és a magyar határ háromszögében terül el, Eszék közelében, s mint ártéri élőhely, számos felfedeznivalót tartogat a kíváncsi természetjáróknak. A terület 1967 óta védett, a természetvédelmi terület mérete 23 230 ha, ebből 7700 ha speciális zoológiai terület, ahol gazdag madár-, hal-, és rovarvilág él egyensúlyban, és természetesen sokféle emlős állattal is találkozhat a megfigyelő. A környék szépségét részben az adja, hogy itt torkollik a Dráva a Dunába, és mivel árterületről van szó, a vidék arca folyamatos változásban van.

A Kopácsi réten negyvennégy különböző halfaj található meg, de emellett a számos madárfaj közül gyakran láthatunk itt fekete gólyát, kanalasgémet, bíbicet és vörös gémet is. Az emlősállatok közül élnek itt egyebek mellett vidrák, többféle denevérfaj, gímszarvas, vadmacska, borz és pézsmapocok is - látható tehát, hogy valóban gazdag élővilággal ismerkedhet, aki a Kopácsi rétre látogat.

A parkba 10 kunáért válthatunk belépőt, és bejárhatjuk gyalog, biciklivel, sőt, csónakázásra is van lehetőség, természetesen ezért külön kell fizetni, személyenként 100 kunába kerül egy egyórás túra idegenvezetéssel. Aki madárlesre vágyik, arra is van mód, ezért szintén 100 kunát kell fizetni személyenként.

Bővebb infó: www.kopacki-rit.com
Ucka jellegzetes sziklái (Kép forrása: www.pp-ucka.hr)

Ucka jellegzetes sziklái (Kép forrása: www.pp-ucka.hr)

Ucka - Elbűvölő sziklák és varázslatos kilátás

Az Ucka Természetpark elsősorban azok számára jelenthet vonzó úti célt, akik a túrázás szerelmesei: a terület nagy része az Ucka-hegységen terül el, az Észak-Adriai partszakasz mentén. A gazdag erdős terület, a különleges domborzati viszonyok a hegymászókat is csábítják, de akár a család számára is remek kikapcsolódás lehet egy-egy hosszabb-rövidebb túra a kijelölt útvonalakon. Az Ucka Természetpark legnépszerűbb látványossága a Vela draga szurdok, ahol a különleges mészkőoszlopok határozzák meg a tájat, de hasonlóan látványosak az itt található barlangok (ebből kétszáznál is több van), és a különféle sziklaképződmények.

A park élővilága igen változatos, számos védett állat- és növényfajjal találkozhat itt a látogató. Kuriózumként említhető az itt élő közel száz madárfaj közül a fakókeselyű és a szirti sas, de a különleges erdei klímának köszönhetően a növényvilág is igen sok különlegességgel szolgál azok számára, akik értő tekintettel járnak a természetben.

Az Ucka Természetparkba nem kell külön belépőt fizetni, de ha szeretnénk részt venni egy félnapos szakvezetésen, ahol bemutatják a park legszebb helyeit, arra van lehetőség, 30 kunába kerül személyenként. Ha valaki videón, vagy fotókon szeretné megörökíteni az itt látott csodákat, azért viszont komolyabb összeget kérnek el: a napi videójegy 1000 kunába, a fotójegy pedig 500 kunába kerül.

Bővebb infó: www.pp-ucka.hr
Az Adria legfinomabb ételei 2. - Gasztronómia másfelől: italok
A legszebb adriai szigetek 6. - Cres-sziget
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Therapia

Crikvenica (CRO)

Hotel Therapia - Crikvenica (CRO)

 

Legnézettebb települések: