A legszebb adriai szigetek 6. - Cres-sziget

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Népszerű célpontja a magyar turistáknak Horvátország második legnagyobb szigete, Cres, amely könnyedén megközelíthető a szárazföldről, hiszen számos kompjáratot vehet igénybe az utazó. Természetesen nem csak a szárazföldre, hanem a szintén közeli Krk-szigetre is indulnak hajók, Losinj szigetére pedig egy hídon keresztül lehet átkelni.

A sziget fővárosa Cres egy öböl parján fekszik, a város színes házai pontosan azt a képet mutatják, amit egy turista elvár ezen a környéken. A tenger egészen a főtér közepéig benyúlik, így igazán különleges élményt jelent itt a piac a látogatónak - hiszen az árusok egy része csónakról kínálja portékáját.

A főváros látnivalói

Cres fővárosának legnépszerűbb látványosságai két templom és egy kolostor. Ez utóbbi, a Sveti Franje ferences kolostor, bár kívülről monumentálisnak tűnik, belülről az egyszerűség dominál benne - valójában az egyetlen látnivalója a faragott szószék, melynek sokan a csodájára járnak. A kolostor udvarán több díszkút található, és egy múzeum is őrzi itt Horvátország legrégebben nyomtatott könyvét, a Senji Misekönyvet (1494).
Cres-sziget

Cres-sziget

Az említett két templom közül az egyik a Marija Snezna-plébániatemplom (magyarul Havas Szűz Mária-plébániatemplom), melyek története egészen a XV. századig visszanyúlik. A festett üvegablakokon beszökő napfény több Mária-szoborra és domborműre esik, emellett megtekinthető itt egy dombormű, melyből Cres XVIII. századi városképe rajzolódik ki. A másik templom, amit érdemes felkeresni, a Solti Sidara, vagyis Szent Izidor-templom nevet viseli, aki egyébként a város védőszentje. A román kori templom fő látványossága a benne található szárnyasoltár-maradvány, valamint a névadó szent szobra.

Beli, az eldugott, varázslatos kis gyöngyszem

A nyugalomra vágyók paradicsoma lehet Cres hegyei között, a sziget keleti oldalán található Beli. A falucskának mindössze harmincnyolc lakosa van, így valódi csendre és békére lelhet, aki ide látogat. Ráadásul, mivel a falu természetvédelmi területen fekszik, a túrázóknak is remek célpont lehet, ugyanis több útvonal indul innen, amelyen be lehet járni a Tramuntanát, ami a sziget hegyi erdeje.

A falu látványossága a hegytetőn található plébániatemplom, és a mellette emelkedő harangtorony. A különlegessége, hogy míg a templom a XVIII. században épült, addig a harangtorony román stílusú. Nem messze találja a látogató a csöppnyi Szent Mária-templomot, melynek kincstárát érdemes felkeresni - itt ugyanis XIII-XVI. századi fesztületeket őriznek.
Osor múzsa-szobrai mesevilágot teremtenek

Osor múzsa-szobrai mesevilágot teremtenek

Osor - Mesefalu a sziget csücskében

Nem szabad első látásra ítélni Osor esetében - a száz körüli lakosú település a sziget végén, a Losinj-szigetre vezető híd közelében található. Osor különlegessége a főterében rejlik. A teret kőházak ölelik körül, amelyeken középkori lovagi, valamint mai horvát zászlókat lobogtat a szél, és gyakorlatilag minden ház előtt áll egy zenélő múzsa-szobor. A hangszereket tartó nőalakok, bár önmagukban is bájosak, tehát bármikor érdemes megnézni őket, augusztusban jutnak igazi főszerephez: ekkor ugyanis komolyzenei gálaesteknek ad otthont a település.
Horvátország legszebb természetparkjai I. - Kopacki Rit, Ucka
Rovinj legfőbb turisztikai látnivalói
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Hilde

Medulin (CRO)

Hotel Hilde - Medulin (CRO)