Halételek és a tenger gyümölcsei a horvát Adrián

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

A horvát gasztronómia korántsem mondható egységesnek, az ország ételei az egyes régiók, illetve a külföldi hatások szerint csoportosítható, eltérő jegyeket hordoznak. A történelem során olyan jellegzetes nemzeti konyhák hagytak nyomot Horvátország különféle eledelein, mint az olasz, magyar, görög és török. Mint ebből is kiderül, egyedi találmányokkal is ritkán találkozhatunk a térségben, a legtöbb specialitás valamilyen máshonnan is ismert fogás horvát verziója.

Ennek megfelelően az Adria partján leginkább mediterrán jellegű menüket fedezhetünk fel, köztük számos halétellel és a tenger gyümölcseivel. Összességében az is elmondható, hogy a part mentén kínált ételek több ponton is nagymértékben hasonlítanak az olaszokhoz. A horvátok szívesen használnak vörösbort az egyes fogások elkészítéséhez, a halakat is borral, valamint - ami igazán különlegessé teszi a módszert – a hozzá kevert tengervízzel főzik. Az uszonyos finomságok közül leggyakrabban a tonhalat (tin), tintahalat (lignja), makrélát, szardíniát, vagy szardellát fogyasztják. Az úgynevezett fehér halakból – ilyen például a tengeri fogas – kevesebbet fognak ki, ezen ínyencségek drágábban is kaphatóak.
Homár horvát módra

Homár horvát módra



A halakat rostélyon, főzve, vagy pedig a több fajta felhasználásával készülő brodetként - amely egy levesféle - készítik. A rostélyon sült halnál nagy hangsúlyt kap a tűzrakáshoz használt fafajta, amelynek a parazsán pirul a hal, és azok az aromás füvek, amelyekkel bedörzsölik azt. A főtt halat úgy készítik, hogy a vízhez hozzáadnak egy kis olajat, borecetet, hagymát, babérlevelet, pár szem borsot, majd megsózzák. Ehhez ideális a sziklahal vagy a tengeri fogas. Az egyik legkedveltebb, étel Horvátországban a girice, egy aprócska szardellafajta, amelyet citrommal tálalnak.

Felszolgálnak még különböző rák- és polipfajtákat, tintahalakat, és cápaféléket is. Osztrigát és kagylót főleg a Porechez közel eső, különleges természeti képződmény, a Lim-fjord, vagy Ston környékén, tehát a lelőhelyek közelében lehet elérhető áron fogyasztani. A fekete kagylót, osztrigát, fúrókagylót és langusztát Dalmáciában gyakran eszik egytálételként, "na buzaru" módra – azaz speciális pácolási módszerrel - készítve.

A vállalkozó kedvű turisták, akik értenek a főzés tudományához, az alapanyagot megvásárolhatják a dalmát parti falusi halpiacokon, ahol a nyugati és hazai ár kétharmadáért, vagy akár feléért kaphatja meg őket.
Egy különleges könyv Vis lakóiról - Senko Karuza: Szigetlakók
Biogradi Őszi Hajózási Vásár - Októberi program a horvát tengerparton
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Villa Letan

Fažana (CRO)

Hotel Villa Letan - Fažana (CRO)