Egyre kevesebb cápa és rája van az Adriai-tengerben

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Az elmúlt néhány évtizedben drasztikusan csökkent a cápák és a ráják száma az Adriai-tengerben, ennek legfőbb oka a túlzott mértékű halászat. A túlhalászat főleg az olasz területekre jellemző, Horvátországra kevésbé. Turistaként előnyösnek tűnhet, ha kisebb a cápaveszély az Adrián, pedig jó, ha tudjuk, a cápatámadások korábban sem voltak jellemzők Horvát- és Olaszországban: évtizedenként ha előfordul ilyen eset.
Nemcsak a cápák fogynak: rájából is egyre kevesebb van az Adrián

Nemcsak a cápák fogynak: rájából is egyre kevesebb van az Adrián

A tapasztalat szerint az Adriában élő ráják és cápák kifogási aránya több mint 90 százalékkal csökkent az elmúlt fél évszázadban, és 11 faj már teljesen ki is halt. A statisztikai adat azért is aggasztó, mert a cápák és a ráják fontos részei a tengeri ökoszisztémának, és az egész táplálékhálózat is borulhat az egyes fajok eltűnésével, illetve számuk jelentős csökkenésével.

Érdekes megfigyelés, hogy a horvátországi Adrián többféle faj fordul elő, és ráadásul nagyobb számban is, mint az olasz fennhatóság alá eső területeken, ez is mutatja, hogy Horvátországban jellemzően kisebb a halászati terhelés. Fontos feladat a tengeri fajok életében bekövetkező változások követése, mert így jobban megérthetjük magát a folyamatot, és segíthet abban, hogy a fajok szempontjából jó döntéseket hozzunk.
Egy horvátországi nyaralásra 528 eurót költünk átlagosan
Mit vigyek az Adriai nyaraláshoz? - amiket nem érdemes itthon hagyni
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel R

Dubrovnik (CRO)

Hotel R - Dubrovnik (CRO)