Magyar rendőrök is dolgoznak az Adriai-tenger partján nyáron

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Már július elején megkezdték a munkát a magyar rendőrök az Adriai-tenger partján, és egészen augusztus végéig dolgoznak majd Zadar térségében. Ez már évek óta bevett gyakorlat, a hazai rend őrei két hónapon át, a legforgalmasabb szezonban segítik horvát kollégáik munkáját a tengerparton.

Összesen nyolc magyar rendőr teljesít szolgálatot az Adriai-tenger partján júliusban és augusztusban, kéthetente váltják majd egymást, és kettesével dolgoznak. Hogy kik vehetnek rész a horvátországi szolgálaton, azt pályázat útján választották ki, a nyolc rendőr mindegyike beszél angolul, és közülük többen egyéb releváns – horvát, szerb, szlovák, német – nyelven is. Idén a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól (BRFK), a Csongrád, a Heves, a Somogy és a Zala megyei főkapitányságtól egy-egy, Baranyából kettő, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságtól pedig szintén egy rendőr vesz részt az adriai küldetésen. A szolgálat alatt a magyar rendőrök mellé egy-egy horvát kollégát osztanak be, a feladatuk pedig az, hogy a turisztikai szempontból legkiemeltebb időszakban segítsenek a horvát rendőröknek a magyar turistákkal felmerülő rendészeti problémák megoldásában. Mivel ebben az időszakban Magyarországról is rengeteg turista érkezik az Adriára, elkerülhetetlen, hogy felmerüljenek bizonyos problémák, amelyeket magyar nyelven sokkal egyszerűbben meg lehet oldani.
Magyar kollégák is segítik a nyári szezonban horvát kollégáikat

Magyar kollégák is segítik a nyári szezonban horvát kollégáikat

A legjellemzőbb esetek, hogy a magyar turistáknak eltűnik valamije, útbaigazítást kérnek, esetleg egészségügyi ellátásra szorulnak – ezekben az esetekben egy magyar rendőr sokkal hamarabb képes segítséget nyújtani, vagy felvilágosítást adni, hiszen nincsenek nyelvi nehézségek. Persze az is előfordul, hogy figyelmeztetni kell valamiért a magyar nyaralókat – ezt sokkal inkább fogadják el a hazai rend őreitől. Ha például valamilyen közlekedési baleset történik, amelyben magyar érintettek is vannak, a tapasztalat azt mutatja, hogy sokkal hatékonyabb és gyorsabb az ügyintézés, ha magyar rendőrök is részt vesznek benne, hiszen azonnal felvilágosítást tudnak adni a magyar turistáknak a teendőkről.

Mint az ORFK illetékese elmondta: Zadarban és a környező városokban a magyar rendőrök hétköznap és esetenként hétvégén teljesítenek szolgálatot, elsősorban éttermekben, strandokon, és nemzeti parkokban járőröznek, de olykor a környező szigetek körüli járőrözésben is részt vesznek.
Búvárkodás az Adriai-tenger horvát szakaszán: ahol tilos merülni
Osori Zenés Esték - Komolyzenei fesztivál Cres szigeten
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Aparthotel Villa CoC

Rovinj (CRO)

Aparthotel Villa CoC - Rovinj (CRO)

 

Legnézettebb települések: