Bonyodalmak Sveti Nikola szigete körül - Elmaradtak a fejlesztések

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Van egy különleges sziget a montenegrói Budva mellett: különleges, mert már évek óta húzódik a vele kapcsolatos vita, volt már banki tulajdonban, mert tulajdonosa, egy szerb üzletember nem fizette kölcsöneit, ekkor a bank el akarta árverezni a szigetet, azonban nem akadt rá vevő. Időközben a korábbi tulajdonos mégis rendezte tartozását, így ismét az övé lett a hétezer négyzetméteres terület, amihez egyébként több strand is tartozik. Akkor úgy tűnt, az üzletember turistaparadicsomot tervez Sveti Nikoán, azonban egyelőre semmi sem történt a szigeten, a páratlan szépségű hely így kihasználatlanul, üresen áll.
Sveti Nicola, a különös sorsú sziget az Adriai-tengeren

Sveti Nicola, a különös sorsú sziget az Adriai-tengeren

Sveti Nikola szigetének története még a 2000-es évek elejére nyúlik vissza, amikor tulajdonosa, Nenad Djordjevic úgy tervezte, egy hatalmas, turisztikai komplexumot épít rá, a turisták legnagyobb örömére. A tervet azonban keresztülhúzták a helyiek, és a tulajdonos nem kapta meg az építkezéshez szükséges engedélyeket. Az üzletember ezt úgy "hálálta meg", hogy majd' tíz esztendőn keresztül senkit sem engedett a szigetre, megtiltotta annak látogatását, aki mégis megpróbálkozott vele, az így magánterületre tévedt. 2007-ben azonban az eredeti tulajdonos úgy döntött, eladja szigetét, méghozzá nem is kicsi összeget kapott érte: Stanko Subotic vásárolta meg, 24 millió euróért. A szerb üzletember azonban, mint azt már említettük, nem tudta kifizetni banki kölcsöneit, így egy időre a banké lett a sziget, amit aztán Subotic mégis visszaszerzett, ugyanis néhány évvel később kifizette a kölcsöneit. A tulajdonos azzal a lendülettel bérbe is adta a sziget strandjait, amit azóta legalább a fürdőzők élvezhetnek. Azok a fejlesztések azonban, amelyeket terveztek Sveti Nikolán, valahogy csak nem akarnak elkezdődni.

A nagyszabású tervek, melyek között egyebek mellett egy exkluzív üdülőparadicsom, éttermek, kaszinók létrehozása, valamint egy víz felett futó sétány építése szerepelt, úgy tűnik valóban csak tervek maradnak. Ennek oka, hogy a tulajdonos, Stanko Subotic ellen a szerb állam elfogatóparancsot adott ki, kétes üzleti ügyletei miatt. A montenegrói Budva önkormányzata tanácstalan: a városnak nagyon jó lenne, ha valamilyen módon ki tudnák használni ezt a turisztikailag igen értékes területet. Hogy erre lesz-e mód, vagy Sveti Nikola megmarad a helyiek kedvenc fürdőhelyének - egyelőre még kérdéses.
A legdrágábbak az olasz kempingek, a horvát Adria a hatodik
Fresh Island Fesztivál 2012 - Helyszín: Novalja, Pag
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Mediteran

Podgora (CRO)

Hotel Mediteran - Podgora (CRO)