Az Adriai-tenger legszebb szigetei 9.: Dugi Otok

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

A Zadari-szigetcsoport legnagyobb szigete, az ötvenkét kilométer hosszú, és legszélesebb pontján négy kilométer széles Dugi Otok az Észak-Dalmát szigetvilág gyöngyszeme. A parttal párhuzamosan elnyúló sziget már nagyon régóta kedvelt üdülőhelynek számít, az idők során népszerűsége csak nőtt - de még mindig nem lepik el a turisták, kevesebb ide a szervezett út, inkább búvárok, és egyénileg útnak indulók látogatják a fantasztikus hangulatú Dugi Otokot.

Már a római korban sok villa épült Dugi Otokon, amelynek legnagyobb települése Sali, ez tekinthető a sziget turisztikai központjának. A városka gótikus házaival csábítja a látogatókat, legjelentősebb látnivalója pedig a reneszánsz stílusban épült Nagyboldogasszony-templom, amelyben a művészettörténet iránt érdeklődők Juraj Culinovic festményeit tekinthetik meg. Sali azért is jelentős helye a szigetnek, mert a turisták innen tudnak eljutni a Telascica Nemzeti Parkba, amely az Adriai-tenger legnagyobb természetes öble - nyolc kilométer hosszan nyújtózik, a látogatók elképesztően magas és vadregényes sziklafalakban, és egy fantasztikus szépségű fenyőerdőben gyönyörködhetnek itt.
A Veli Rat világítótorony Dugi Otok szigeten

A Veli Rat világítótorony Dugi Otok szigeten

Aki Dugi Otokra látogat, érdemes végigjárnia a kisebb településeket is, ugyanis valamilyen látnivaló mindenhol található, így például Bozava halászfaluban egy 10. században épült apró templom, a Szt. Miklós templom tekinthető meg, míg Dragove közelében egy elhagyott tengeralattjáró-parkoló várja a kalandos kedvű felfedezőket. Brbinj a sziget legapróbb települése, ide leginkább a hangulata miatt érdemes ellátogatni: a falut olajfaligetek veszik körül, és a szemfüles turisták XII. századi sólepárlók maradványait is felfedezhetik a halászfaluban. Zaglav a nagyobbacska települések egyike, ide érkeznek Zadarból a kompok, a falu látványossága pedig egy ferences kolostor. Dugi Otok legrégebbi települése Soline, ahonnan el lehet jutni a sziget egyik legérdekesebb látnivalójához, a Veli Rat világítótoronyhoz, amely 1849-ben épült a sziget északnyugati fokán. A negyven méter magas tornyot nem csak a lenyűgöző kilátás miatt érdemes meglátogatni, hanem a tornyot körülölelő fantasztikus fenyőerdő, a kavicsos parttal rendelkező, sekély tenger miatt is, sőt, aki beleszeret ebbe a környezetbe, akár még szállásul is választhatja magának, ugyanis a világítótoronyban két apartman is várja a különleges környezetben pihenni vágyó turistákat.
Caorle - Az olasz Adria Kis Velencéje
Aqualandia - Egy különleges élménypark Olaszországban
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Villa Ružica

Crikvenica (CRO)

Hotel Villa Ružica - Crikvenica (CRO)

 

Legnézettebb települések: