Az Adriai-tenger legszebb szigetei 8.: Korcula

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Horvátország legdélibb részén, Dalmáciában található az izgalmas múltra visszatekintő Korčula, mely a Dalmát-szigetcsoporthoz tartozik, mediterrán éghajlata pedig tökéletesen alkalmassá teszi arra, hogy remek célpontja legyen az ide érkező turistáknak.

Korčulát a legenda szerint egy trójai hős alapította a XII. században, így meglehetősen mozgalmas, eseménydús múlttal büszkélkedhet. A sziget gyarmatosítói az ókori Korfuról érkező görögök voltak, erre számos régészeti lelet is bizonyítékul szolgál. Az ilyen jellegű látnivalók iránt érdeklődők itt találhatják Horvátország legrégebbi írott kőemlékét, mely Lumbarda városban tekinthető meg. Korčula további történelme is érdekesen alakult: a Római Birodalom része lett, majd a VII. század környékén szlávok és avarok népesítették be, a IX. században a Bizánci Birodalomhoz tartozott, a XII. században pedig egy velencei nemes hódította meg, így a Velencei Köztársasághoz csatolták. 1991-ig, amikortól Korčula a független Horvátország része lett, még számos országé volt, egyebek mellett tartozott a Habsburg Birodalomhoz, Olaszországoz, és Jugoszláviához is. Látható tehát, hogy a sziget történelme valóban kalandos volt, de az elmúlt húsz évben már stabilan Horvátország része, és így annak hatodik legnagyobb szigete.
Korčula remek kikapcsolódást ígér a turistáknak

Korčula remek kikapcsolódást ígér a turistáknak

Korčulán több település található, a legnagyobb ezek közül a Korčula nevet viseli, és amely a sziget keleti partján helyezkedik el. A városnak számos látnivalója van, amely vonzza a turistákat, számos templom, köztük a 4. században épült Szent Péter templom, a Szent Márk templom, a neoklasszicista stílusban épült Szent Jusztina templom, és még további kisebb-nagyobb templomok várják a művészettörténet iránt érdeklődőket. Emellett feltétlenül látni kell Korčulában Marco Polo szülőházát: itt látta meg ugyanis a napvilágot a híres utazó. A településen található egy Városi Múzeum, amely az egész sziget történetét megismerteti a látogatókkal, de érdeklődésre tarthat számot az Ikonmúzeum is. Korčulában több olyan palota is megtekinthető, ami a XV-XVI. században gazdag kereskedőcsaládok tulajdonában volt, de érdekes látnivaló a Szent Lukács temető is.

A sziget lakóit a turizmus mellett a szőlő-, és olajbogyó-, termelés, a gyümölcsösök, valamint a halászat tartja el, így az ide látogatók jellegzetes, helyben termesztett alapanyagokból készülő ételeket és italokat kóstolhatnak. Korčulára több városból indulnak kompok, egyebek mellett például meg lehet közelíteni Splitből, Hvar szigetéről, Dubrovnikból és Fiuméből is. A sziget mindenkinek remek úti cél lehet, aki szereti a tartalmas, kulturális látnivalókban gazdag nyaralásokat.
Átszállás nélkül el lehet jutni vonattal Budapestről Splitbe a nyáron
A legdrágábbak az olasz kempingek, a horvát Adria a hatodik
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel AS

Split (CRO)

Hotel AS - Split (CRO)