Az Adriai-tenger legszebb szigetei 11.: Molat-sziget

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Távol a nagyvárosok zajától a zadari szigetvilág északi részén fekszik Molat-sziget. A sziget mindössze huszonhárom négyzetkilométer, és csak három kis falucskát találhatunk itt: Molatot, Zapuntelt és Brguljet, összesen néhány száz fő lakosával - az itt élő emberek halászatból, valamint szőlőtermesztésből élnek.

Szép strandjaival, tiszta tengerével és zöld fenyőerdőivel a sziget a felhőtlen csendes pihenés tökéletes helyszíne, nélkülözve mindenféle flancot, igazi kikapcsolódás lehet azok számára, akik a pörgő mindennapi élet elől menekülnek ide. A szigeten nem találunk szállodát, csak mediterrán hangulatú apartmanokban lehet megszállni, és persze pénzünket se tudjuk sok helyen elkölteni, mindössze négy étterem és három üzlet áll a helyiek és a vendégek rendelkezésére. Érdemes viszont csónakot bérelni és körbehajókázni a szigetet, ugyanis eldugott kis öblökbe juthatunk így el, ahol nyugalmunkat semmi sem fogja megzavarni, ráadásul a tenger itt sokkal tisztább, és a fürdőzés igazi élményt jelenthet. Ha kicsit tovább merészkednénk, akkor érdemes felkeresni a közelben elhelyezkedő Silba szigetet, ahol kavicsos strandok és homokos öblök várják a fürödni vágyókat. Silba jelképe a Toreta-torony, mely napjainkban kilátóként működik, és ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező szigetekre, amelyet mindenképp érdemes megcsodálni, ha erre járunk.
Molat valóban a csönd és nyugalom szigete, még egy szállodát sem találunk rajta, megszállni apartmanokban lehet

Molat valóban a csönd és nyugalom szigete, még egy szállodát sem találunk rajta, megszállni apartmanokban lehet

A közelben található Zadarban a város gazdag történelmi és kulturális múltját csodálhatjuk meg. Híres utcáján, a Široka ulica-n sétálva számtalan üzletet találunk, ahol kedvükre vásárolhatunk, ha már mindenképpen hiányzik egy kis nyüzsgés is az egyébként nyugodt nyaraláshoz. Az óváros végén meghallgathatjuk a tengeri orgona csodálatos hangját.

Visszatérve Molat-szigetre kirándulást is tehetünk, hiszen a sziget legszebb látványosságai közé tartoznak a mészkőbarlangok, melyek egyike a monda szerint menedéket nyújtott a vihar elől menekülő VII. Edward királynak is. Ha csak kirándulni indulunk Molatra, érdemes odafigyelni rá, hogy a szigetre napi egy kompjárat érkezik, tehát fontos, hogy ne késsen az ember, mert az nagyon hosszú várakozást eredményezhet.
Az Adriai-tenger legszebb szigetei 12.: Palagruza
Az Adriai-tenger legszebb szigetei 10.: Iz szigete
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Kvarner-Amalia

Opatija (CRO)

Hotel Kvarner-Amalia - Opatija (CRO)

 

Legnézettebb települések: