Az Adriai-tenger legszebb szigetei 10.: Iz szigete

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Mindössze két betű, mégis annyi tartalom van mögötte, ami egy egész nyaralásnyi időre elegendő: a zadari szigetvilághoz tartozó Iz szigete Közép-Dalmácia és a Kvarner-öböl között fekszik, és bár mérete aprócska, aki mégis úti céljául választja, maradandó emlékekkel távozik majd a vakációról.
Veli Iz temploma (Kép: www.flickr.com/photos/martinq)

Veli Iz temploma (Kép: www.flickr.com/photos/martinq)

Iz szigetén mindössze két város található, Veli Iz, illetve Mali Iz – nevük jelentése egyúttal a méretükre is utal, Veli (=nagy) Iz a nagyobb, míg Mali (=kicsi) Iz a kisebb település. A szigetnek mindössze hatszáz lakosa van, a többség Veli Izben él, elsődleges tevékenységük az olajbogyó- és a szőlőtermesztés, az állattenyésztés, valamint a halászat, ez jelenti a megélhetésüket is, de egyre nagyobb szerepet kap a turizmus is azáltal, hogy az ide látogatók felfedezik a csöppnyi sziget magával ragadó szépségeit, amelyeknek egyszerűen nem lehet ellenállni. Veli Iz egy kicsi, ötven hajót befogadni képes kikötővel várja az utazókat, az itt nyaralók több kavicsos strand közül is kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A városban nincs túl sok látnivaló, inkább hangulatával ragadja magával a látogatókat; amit azonban mégis érdemes megnézni itt, az a Néprajzi Múzeum, ami a régi iskola épületében található, és a sziget hagyományait mutatja be szemléletes módon a látogatóknak, de van egy színház is a városban, ami érdekes lehet a turisták számára. Aki kedveli a kirándulásokat, mindenképpen érdemes ellátogatnia a Korinjak-dombhoz, amelynek tetejéről páratlan kilátás nyílik a tengerre és a közeli szigetekre. Mali Iz lényegesen kisebb település, mint Veli Iz, ide valóban csak azok számára ajánlott nyaralást tervezni, akik teljes békére és nyugalomra vágynak. Olajfáival, fantasztikusan tiszta vizével, hangulatos utcáival azonban így is évről évre több turistát vonz.
Mali Iz hangulatos utcácskái minden látogatót megragadnak

Mali Iz hangulatos utcácskái minden látogatót megragadnak

Iz szigetének fazekassága messze földön híres, és a sziget lakói a mai napig őrzik az ősi fazekasmesterség hagyományait, olyannyira, hogy még egy fesztivált is rendeznek nyaranta, ahol a turisták is megismerkedhetnek a gyönyörű portékák készítési módjával, és természetesen vásárolhatnak is belőlük. Az itt megvásárolt tárgyak remek emlékül szolgálhatnak akár az otthon maradt családtagoknak, barátoknak, vagy saját magunknak is, és megvásárlásukkal egyúttal egy nagyon szép hagyomány továbbélését segíthetjük.
Az Adriai-tenger legszebb szigetei 11.: Molat-sziget
Három nyugalmat ígérő hely az Adriai-tengeren: Selce, Pirovac és Lopar
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Park Lovran

Lovran (CRO)

Hotel Park Lovran - Lovran (CRO)

 

Legnézettebb települések: