Az Adriai-tenger legszebb lakatlan szigetei I.

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Mit kezdhet egy turista egy lakatlan szigettel? - a kérdés jogos, de érdemes kicsit más irányból közelíteni felé. Ha ugyanis hajóval indulunk neki a nyaralásnak az Adriai-tengeren, bizony egy-egy lakatlan sziget varázslatos, érintetlen szépsége feledhetetlen élmény lehet.

Közel hétszáz lakatlan sziget található az Adriai-tengeren, akad köztük, amelyet sohasem hódított meg az ember, és olyan is van, amelyen egykor éltek emberek, de mára ismét a természet vette birtokba.

A Hét Szőrszál Szigete - Banjol

Rovinj kikötőjétől délnyugatra az isztriai partok mellett helyezkedik el Banjol szigete, amelyet a helyiek csak a Hét Szőrszál Szigeteként emlegetnek. E furcsa becenevet azért kapta Banjol, mert egykor a szigeten csupán hét fenyőfa nőtt, amelyek távolról éppen úgy festettek, mintha a szigetnek hét szőrszála meredne az égre. Bár ezen a vidéken nem ez a jellemző, Banjol körül mégis kifejezetten mély a víz, néhol a 30 métert is eléri. Hajóval tehát gond nélkül megközelíthető, ráadásul apálykor különleges látványossággal is szolgál: egy barlanggal, amely a sziget nyugati oldalán található, és amelybe csónakkal is be lehet menni, és gyönyörködni a 14 méteres belmagasságú, L alakú képződményben.
Goli otok - a börtönsziget

Goli otok - a börtönsziget

A Kvarner-öböl legszebb lakatlan szigetei

Több izgalmas szigetet találhatnak a kalandvágyó hajósok a Kvarner-öbölben. Ezek egyike a Goli otok, vagy Kopár-sziget, amelynek alapterülete apró, partjai sziklásak, kopárak, saját vízforrással nem rendelkezik. Amiről azonban híres Goli otok, az az 1949-ben létrehozott büntetés-végrehajtási intézmény, amely 1988-ig működött a szigeten. 1949-1953. között többnyire politikai perek - gyakran ártatlan - elítéltjei raboskodtak a börtönben, 1953 után pedig köztörvényes bűnözők, majd fiatalkorúak töltötték itt büntetésüket, amíg az intézményt be nem zárták.

Szintén a Kvarner-öbölben, Cres partjainál található az a két sziget, amely a búvárok kedvenc helyeiként ismertek: Veli és Mali Cutin kiválóan alkalmas a merülésre, ugyanis nincs zavaró közelségben se település, se kikötő, a víz alatti világ pedig sok csodát ígér a búvároknak.

Valószínűtlenül zöld barlang a nyílt tengeren

Vis déli partjánál található Ravnik, amely körülbelül 1 km távolságra helyezkedik el a parttól, tengerszint feletti magassága 40 méter, lakatlan, csupán birkalegeltetésre használják a visi pásztorok. Ravnik azonban rendelkezik egy nevezetességgel, amit mindenképp érdemes megnézni, ha az ember útja erre visz. A Zelena spilja, vagyis a Zöld-barlang egy nyitott mennyezetű képződmény, amelynek különlegessége, mint azt neve is mutatja, az a valószínűtlen zöld szín, amely beragyogja a barlangot. A legszebb színekben délben pompázik a barlang, ilyenkor érdemes igazán meglátogatni - erre természetesen csónakkal van lehetőség.
Igazi turisztikai különlegesség: Öko-etno falu nyílik Horvátországban
Hvar szigeten fektetnek be dubai üzletemberek
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Parentium

Poreč (CRO)

Hotel Parentium - Poreč (CRO)