Az Adriai-tenger élővilága 1. - Méreggel támadnak a tengeri sünök

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Az Adriai élővilága meglehetősen változatos, természetesen elsősorban a tengeri élőlények sokszínűsége ragadhatja magával az utazót, ráadásul számtalan lehetőség kínálkozik, hogy közelebbről is megismerkedjünk velük. Egyfelől sok helyről indítanak üvegfenekű hajókat, amelyek arra szolgálnak, hogy az ember anélkül vegye szemügyre a tenger népes élővilágát, hogy akár egy csepp víz is érné. A bátrabb vállalkozóknak azonban remek kikapcsolódást jelenthet a búvárkodás, amelyet hozzáértő vezetővel, biztonságos körülmények között bárki kipróbálhat. Sorozatunkban az Adriai-tenger élőlényeit mutatjuk be annak érdekében, hogy mindenki tudja, mire számíthat velük kapcsolatban, ha a tengerben találkoznak.
Tengeri sün a parton

Tengeri sün a parton


Az első rész főszereplői azok a különböző méretű, fekete színű élőlények, amelyekkel szinte biztos, hogy találkozik az utazó, ha az Adria partjain tölti jól megérdemelt pihenését. Természetesen a tengeri sünökről van szó, osztályuk körülbelül ezer fajt számlál, és ugyanúgy megél a sekély, mint a mélyebb vízben. Moszatokkal, szerves törmelékekkel, és kisebb állatokkal táplálkoznak. A különféle fajok egy része a tengerfenéken mászkál, többségük viszont a homokba, vagy a kövek közé fúrja magát. Éppen ezért jelentenek veszélyt a tengerben fürdőkre nézve.

Aki lépett már tengeri sünbe, az többé biztosan nem indul szandál nélkül a tengerbe. Nem elég, hogy különféle hosszúságú tüskéjük a talpba állva komoly fájdalmat okoz, de azon nyomban beindul az állat védekező mechanizmusa is: mérget fecskendez az emberbe, ami még sok gondot okozhat, és megkeserítheti a nyaralás legszebb perceit. A seb a méreg miatt begyullad, ráadásul szerencsétlenebb esetben a tüske is beletörik, amit orvosi segítség nélkül nem mindig lehet eltávolítani. Hasznos praktika egyénként, ha már megtörtént a baj, hogy ecetes lábfürdőt veszünk, ez ugyanis segíthet feloldani a mész alapú, beletört tüskedarabot.
Az Adriai-tenger élővilága 2. - Növények a tenger fenekén
A legszebb adriai szigetek 3. - Vis sziget
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Holiday

Medulin (CRO)

Hotel Holiday - Medulin (CRO)