Az Adriai-tenger élővilága 2. - Növények a tenger fenekén

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Nem csak az állatvilág figyelemreméltó az Adriai-tengerben, hanem azok a növények is, amelyek színessé és változatossá teszik a víz alatti világot. Különféle élőhelyeken bukkanhatunk rá a tengeri növényekre, némelyik a sziklákat szereti, mások a tengerfenéken érzik jól magukat. A következőkben néhány érdekes, az Adriai-tengerben honos fajjal ismerkedhetünk meg közelebbről.
Tengeri saláta (Ulva lactuca)

Tengeri saláta (Ulva lactuca)


Valódi mezőket alkotnak a tenger fenekén a tengerifüvek, amelyek kúszó, legyökerező, vékony gyöktörzzsel rendelkező növények, leveleik 20-50 hosszúra nőhetnek meg, és fűszerűen lebegnek a vízben. Az iszapos talajt kedvelik, itt olyannyira képesek elszaporodni, hogy mező-szerűen borítják be az aljzatot. Az Adriai-tengerben első sorban neptunfüvet és moszatfüvet találunk, érdekesség, hogy ezek egyébként a szárazföldről telepedtek vissza a tengerbe. A neptunfű védett növény, még a hajóknak is tilos olyan területen horgonyozni, ahol neptunfű-mezők találhatók a víz alatt.

A sziklás partvidéket kedveli egy másik növény, a zöldmoszatok családjába tartozó tengeri saláta. Kedvenc időszaka a tavasz és a nyár eleje, ilyenkor nagyon sokat látni belőle, világoszöld leveleivel beborítja a part sekély vizében található sziklákat. Bizony ezt a fajt az ember is felhasználja, ebben az időszakban szokták leszedni, majd pépet főznek belőle. Akadnak olyan helyek, ahol meg is eszik, kiváló levest, vagy salátát lehet belőle készíteni, illetve néhol még kenyeret is sütnek belőle. A moszatfélék közül találkozhatunk még az Adrián a tölcsérmoszattal, az ernyős- és vörös algával, ez utóbbi egyébként a nagyon fontos szerepet játszik a zátonyok építésében, mészkiválasztó tulajdonsága révén.
Így közlekedjünk Horvátországban
Az Adriai-tenger élővilága 1. - Méreggel támadnak a tengeri sünök
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Palma

Pula (CRO)

Hotel Palma - Pula (CRO)