A legszebb adriai szigetek 3. - Vis sziget

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Egy egészen aprócska és a hazánkhoz legközelebb eső adriai sziget után sorozatunk harmadik részében a szárazföldtől legtávolabb eső szigetet, Vist ajánljuk az utazás szerelmeseinek figyelmébe. A csend és nyugalom szigetének is nevezhető Vis értelemszerűen hajóval vagy komppal közelíthető meg Splitből, két városában, Visben és Komizában számos látnivaló várja a pihenni vágyókat.

Vis csupán 1989 óta látogatható a külföldről érkező turisták számára, előtte ugyanis katonai bázis működött itt, és tiltott szigetnek számított. Azóta azonban a turizmus lett fő profilja, ami nem is csoda, hiszen mindenkit rabul ejt az érintetlen természeti szépség, amellyel itt találkozik. Vis városa egy öbölben fekszik, homokos és kavicsos tengerpartja, mely a térségben egyedülállóan pálmafákkal szegélyezett, és romantikus világítótornya a szerelmesek egyik kedvenc helyévé teszi. A sziget másik városa, Komiza az 587 méter magas Hum domb lábánál fekszik, kicsit nagyobb méretű, mint Vis, kulturális látványosságai és történelmi emlékei pedig érdekes célponttá teszik az aktív pihenésre vágyóknak. A Hum csúcsára szervezhető kirándulás, de a kavicsos tengerpart is vonzó az ide látogatók számára.
Stiniva-öböl Vis szigetén

Stiniva-öböl Vis szigetén

Vis szigetéről hajókirándulásokat is szerveznek a közelben található, méltán híres Kék barlanghoz, a Modra špiljához, amely egyébként a Biševo-sziget része. Az aprócska Bisevo-nak mindössze 19 lakosa van, fő látványossága pedig a barlangrendszer, amelyet csak hajón lehet elérni. A 18 méter hosszú Kék barlang ezek közül a leghíresebb, nevét onnan kapta, hogy minden nap körülbelül délelőtt 10 és 13 óra között úgy érik a nap sugarai, hogy fantasztikus, kékes megvilágításba kerül.

Vis első sorban azoknak ajánlott úti cél, akik csendes, nyugodt pihenésre vágynak, és szeretnék maguk mögött hagyni a nyüzsgést és a tömeget.

Érdekességek Vis szigetéről:
- Vis szárazföldi területének körülbelül 20%-át szőlőültetvények borítják, a sziget így híres a remek borairól is
- a Visen található Stiniva-öblöt fél órás, meredek földúton megtett kitérővel lehet elérni, de érdemes felkeresni, hiszen páratlan szépségű hely
- Vis városát az ókorban alapították, Komiza eredetileg halászfalu volt
Az Adriai-tenger élővilága 1. - Méreggel támadnak a tengeri sünök
Tíz izgalmas fesztivál az Adrián 2. - Kalózcsata Omisban
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Palace-Bellevue

Opatija (CRO)

Hotel Palace-Bellevue - Opatija (CRO)

 

Legnézettebb települések: