Az Adria legfinomabb ételei 1. - Csemegék Splitben

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

A Magyarországról érkező turista számára a horvát gasztronómia sok különlegességet kínál, persze elsősorban azok lelhetik igazán kedvüket a horvát konyha különlegességeiben, akik szívesen kísérleteznek a tenger gyümölcseivel, a horvátok ugyanis kihasználják a tengerpart adottságait, így legtöbb specialitásuk valamilyen tengeri élőlényből készül. Persze azért az is megtalálja a fogára valót, aki kevésbé lelkesedik a soklábú, vagy éppen uszonyos finomságokért, Spliben és környékén például több olyan jellegzetes fogás is az asztalra kerülhet, amely nem a tengerből kifogott alapanyagokból készült.
Halpiac Horvátországban - Az áru mindig friss (Fotó: Tánczos Gábor)

Halpiac Horvátországban - Az áru mindig friss (Fotó: Tánczos Gábor)

Ezek egyike a pasticada nevű étel, amely leginkább egyfajta raguhoz hasonlítható, marhahúsból készül, amit aszalt gyümölcsökkel és borral órákon át párolnak, így nyeri el páratlan, zamatos ízét, majd juhsajtos gnocci-val körítve tálalják. Ez a fogás leginkább azoknak ajánlott, akik kevésbé nyitottak a tenger gyümölcseiből készült ételekre. Ezen a környéken előételként is igazi különlegességeket kóstolhatunk meg, az elsőre talán kissé bizarrnak hangzó, sirálytojásból készült omlettet, illetve a jellegzetesen helyi dalmát sonkát, a prsutot különféle sajtokkal együtt kínálják, amelyek egyébként is jellemzőek a kisebb településeken, elsősorban a szigeteken.

Aki azonban valódi tengeri finomságokra vágyik, annak sem kell csüggednie Splitben, az étlapokon ugyanis számos olyan fogás szerepel, amely kielégíti ezen igényeit. Egyebek mellett tipikus tengerparti étel a brudet, ez egy olyan leves, amely többféle tengeri halból készül, de van benne sárgarépa, paradicsom és bor is, íze meglehetősen jellegzetes, egyáltalán nem hasonlít magyar testvérére, a halászlére, így valóban csak azoknak ajánlott, akik kedvelik a különlegességeket. A tengeri finomságok között találjuk a tintahalas rizottót, illetve a parázson sült kagylót, amelyet fenyőfalevélen készítenek el.
Az Adriai-tenger elfeledett országai
A legszebb adriai szigetek 5. - Mljet-sziget
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel International

Crikvenica (CRO)

Hotel International - Crikvenica (CRO)

 

Legnézettebb települések: