Az Adriai-tenger elfeledett országai

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

Ha az Adria kerül szóba, mindenkinek Horvátország jut eszébe elsőként, holott az Adriai-tengerrel összesen hat ország határos. Annak ellenére, hogy a horvát tengerpart a legnépszerűbb üdülőhelyek közé tartozik, bizony a többi ország is tartogathat izgalmas helyeket és gyönyörű tájakat a turisták számára.

Talán azért vívott ki ilyen előkelő helyet Horvátország a fent említett képzeletbeli versenyben, mert hazánkhoz ez az ország esik legközelebb, legalábbis a horvát tengerpart az, amely a leginkább kiépített, és még akár kocsival is elérhető közelségben van a magyar utazóközönség számára. Pedig Olaszország sokkal hosszabb szakaszon érintkezik az Adriai-tengerrel, így inkább ennek kellene a köztudatban lennie. Ha a partszakaszok hosszát vesszük figyelembe, a harmadik a sorban Albánia, ennek az országnak ugyanis 470 km-es adriai szakasza van, hogy miért nem olyan népszerű mégsem a nyaralni vágyók körében, arra egyszerű a magyarázat. Albánia kevésbé fejlett, nincsenek még igazán berendezkedve a turisták fogadására, így sokan visszariadnak attól, hogy ide látogassanak. Ami azonban vonzó lehet benne, éppen ugyanebből az okból, hogy árai meglehetősen barátinak nevezhetők, jóval alacsonyabbak, mint a jól bevált adriai célpontoké.
Neum település legnagyobb strandja Bosznia-Hercegovinában

Neum település legnagyobb strandja Bosznia-Hercegovinában

Montenegró 293 km-es szakaszon határos az Adriai-tengerrel, ennek jelentős része strand, összesen körülbelül 70 km hosszan terül el az ország 117 kiépített szabadtéri fürdőhelye. Természetesen itt is találhatók igazi kis gyöngyszemek, olyan tengerparti települések, amelyeket a nyaralók kimondottan kedvelnek, így ide több turista érkezik, mint például Albániába, azonban még volna hová fejlődni ezen a téren. A két legrövidebb adriai partszakasszal rendelkező ország Szlovénia és Bosznia-Hercegovina, az előbbinek 46 km-es, az utóbbinak pedig 22 km-es a tengerpartja. Szlovénia egyre inkább népszerű turistacélpont a magyar utazók körében, árai mérsékeltebbek, mint például Horvátországéi, tengerpartja pedig már csak azért is vonzó lehet, mert akár kocsival is megközelíthető Magyarországról, amely Észak-keleti irányból határolja. Bosznia-Hercegovina aprócska adriai partjának egyetlen olyan nagyobb települése van, amely a turisták célpontja lehet: ez Neum, ahol a nagyon hosszú és meleg nyár, és a rövid tél jellemző. Azoknak, akik kedvelik a nyugodt, csendesebb kikapcsolódást, érdemes elgondolkodni egy boszniai nyaraláson.
Már idén ősszel indít járatot a Ryanair Montenegróba
Az Adria legfinomabb ételei 1. - Csemegék Splitben
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Mediteran

Podgora (CRO)

Hotel Mediteran - Podgora (CRO)

 

Legnézettebb települések: