A legszebb adriai szigetek 5. - Mljet-sziget

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

A gasztronómia rajongóinak és a gyönyörű tájak szerelmeseinek ajánlott a sorozatunk ötötdik részben bemutatott Mljet sziget, mely Dél-Dalmáciában, Dubrovnik közelében található. Az Adria nyolcadik legnagyobb szigetének mitológiai szerepe is van, Homérosz eposzának, az Odüsszeiának főhőse, a leleményes Odüsszeusz a legenda szerint itt vetődött partra a hajótörése után. Odüsszeusz ezután a nimfák barlangjában Kalüpszó fogságába esett - a legendás barlangot, amelyet Homérosz hőséről neveztek el a mítosz tiszteletére, ma is szívesen látogatják a turisták.

Az íncsiklandó ételkülönlegességek között is bőven válogathat a Mljet szigetre érkező, az éttermek étlapjain ugyanis a tenger gyümölcseiből készült finomságok hihetetlen választékát találjuk. A halak, polipok, rákok és kagylók fantasztikus alapanyagul szolgálnak, így aki kedveli az efféle ételeket, garantáltan elégedetten távozik majd a szigetről.
Benedek-rendi kolostor Mljet szigeten

Benedek-rendi kolostor Mljet szigeten


Mljet egy részét, a nyugati oldalt Nemzeti Parkká nyilvánították, elképesztő gazdagságú élővilágával ez is vonzza a látogatókat. A természetvédelmi területen található egy tó, amely igazi gyöngyszemként tündököl, ráadásul található rajta egy aprócska sziget, amelyen egy XII. századi Benedek-rendi kolostor áll.

Érdekességek Mljetről:
- az ókorban, a rómaiak korában egyebek mellett Mljet szigete száműzetési helyként funkcionált
- Mljeten két tó található, ezek közül a külső, mely nagyobb méretű, enyhén sós vizű, a kisebb, belső vize pedig édes. A tavakat csatorna köti össze a tengerrel, amelyen át dagálykor sós víz ömlik a tóba, míg apálykor édes víz áramlik a tengerbe.
- Mljet szigetére több városból indítanak hajójáratokat, így például Dubrovnikból, Korčularól vagy Pelješacról
Az Adria legfinomabb ételei 1. - Csemegék Splitben
Autópályavita Horvátországban - Vezessen-e Dubrovnikig az út?
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Belvedere

Sukošan (CRO)

Hotel Belvedere - Sukošan (CRO)