Amit Trieszt nyújt az odalátogató turistáknak

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

A Szlovénia hegyvidéke által határolt, festői szépségű Trieszt (Olaszország) rengeteg lehetőséget kínál az Adriai-tenger partján nyaralóknak. A látnivalók sokasága mellett kulturális pezsgés is vonzóvá teheti a várost az utazók szemében, és aki végül az olasz gyöngyszem, és a Felső-Adria mellett dönt, biztosan nem fog csalódni.

A legalapvetőbb dolog, ami a város történelmét tekintve is jelentőséggel bír, a Canal Grande, vagyis a Nagy Csatorna, amelyet a 18. század derekán hoztak létre, hogy ezzel könnyítsék meg a kereskedelmi tevékenységet. A hajók ugyanis így közvetlenül a vállalatok raktárépületei elé tudtak állni, amivel a rakomány le- és felpakolása sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá vált. A szabályos egyenest formázó csatorna a város éke, a tengertől egészen a Sant’ Antonio Nuovo templomig nyúlik, partján kellemes sétákat lehet tenni. Ha valaki egyébként érdeklődik a régi kereskedői életforma iránt, annak feltétlenül meg kell látogatnia a Revoltella Múzeumot, amely egy 19. századi lakópalota, s egykor Pasquale Revoltella tulajdonában volt, most pedig az egykori kereskedő gazdag műgyűjteményét mutatja be a nagyközönségnek.
Canal Grande Triesztben

Canal Grande Triesztben

A város felett húzódik a San Giusto Domb, ahol római kori maradványokat, a fórum oszlopait, alatta pedig a római színházat találja az utazó. Itt található a San Giusto Bazilika is, melyet a város szentjének emeltek 1300-ban. A Bazilika mellett helyezkedik el a vár, mely 1509 óta magasodik a város fölé, és ahonnan szemgyönyörködtető kilátást élvezhet, aki vállalkozik rá, hogy megmássza a dombot.

Triesztből több közeli helyre tehetünk kirándulást, ahol további szépségek várnak, ha már meguntuk a heverészést az Adriai-tenger partján. Ezek közé tartozik a Grotta Gigante, amely egy káprázatos szépségű cseppkőbarlang Trieszt és Miramare között. A barlanghoz legkönnyebben a Triesztből induló fogaskerekű vasúttal juthatunk el, ez Villa Opicinában viszi el a turistákat, ahonnan további buszjáratokkal érkezünk meg a barlanghoz, amely 130 méter hosszú, 107 méter magas és 65 méter széles, tehát igazán grandiózus, általában lenyűgözi a látogatókat. Egy másik remek úti cél lehet Duino, ez az aprócska halászfalu, ami Rainer Maria Rilke költő egyik kedvenc helye volt. Amit mindenképpen meg kell itt nézni, az a hercegi vár és annak parkja: a fantasztikus szépségű épület a tenger fölé nyúló sziklákra épült, alatta apró öböl fekszik, hasonlóan apró stranddal. Aki kirándulásra vágyik, itt kedvére teheti, a környezet igazán élvezetessé teszi a sétát.
Grotte Gigante cseppkőbarlang

Grotte Gigante cseppkőbarlang

Aki családjával érkezik Triesztbe, annak is akad bőven látnivaló, a gyerekeket leköti az ismerkedés a tenger élővilágával, amit egyfelől megtehetnek a Museo Del Mare-ban, vagyis a Tenger Múzeumában, de még izgalmasabb kalandokat ígér az Aquario, vagyis az Akvárium, ahol az Adriai-tenger szinte összes élőlényét szemügyre vehetik a kicsik és nagyok egyaránt.
Egy 1904-es fürdőhely mását építik meg Opatija partjainál
Gasztronómia az Adriai-tenger olasz partján
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel Scaletta

Pula (CRO)

Hotel Scaletta - Pula (CRO)