Gasztronómia az Adriai-tenger olasz partján

vissza megosztás Fabook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on

A nyaralás egyik legjobb része, hogy olyan ízekkel ismerkedhetünk, amelyeket itthon egyáltalán, vagy csak kevésbé kóstolhatunk meg. Az Adriai-tenger olasz partja gasztronómiai szempontból számtalan különlegességgel várja a turistákat, a középpontban természetesen a különféle halakkal, amelyeket számtalan recept alapján készítenek el, és tálalnak fel a vendégeknek.
Piadina, egy hamisítatlan olasz finomság

Piadina, egy hamisítatlan olasz finomság

Természetesen a tészták is nagyon népszerűek ezen a vidéken, és minden, ami a tenger gyümölcseként adatik az asztalra. A kettő kombinációja is nagyon jellemző, a spagetti alle marinara például mindenféle tengeri herkentyűkkel, a spagetti alle vongole pedig kagylóval kerül a tányérra. Persze nem csak a spagetti, hanem számos más tésztaféle is bőséggel kóstolható az Adria olasz partján, de akad olyan vidék is, ahol inkább a polentát (kukoricakását) részesítik előnyben. Ha Olaszországra gondolunk, rögtön beugrik a prosciutto, ami gyakorlatilag papírvékonyra szeletelt nyers sonkát jelent, amit legfőképpen sárgadinnyével kínálnak. Hasonlóan népszerű étel itt a piadina, ami egy lepénykenyér, amit sokféle töltelékkel készítenek, így például sonkával, sajttal, vagy az édesszájúak kedvéért mogyorókrémmel is. Ezt szinte bárhol meg lehet vásárolni, utcai árusoktól épp úgy, mint bárokban.

A húsételeket kedvelőknek sem kell elkeseredniük: a nyaralás legjobb pillanatait élhetjük át egy-egy különleges fogás elfogyasztásakor, rendeljünk az étlapról nyugodtan porchettát, ami nyársra húzott fűszeres malachús, ehhez kenyeret kínálnak, de nem fogunk csalódni a tagliata di manzót, vagyis hirtelen átsütött marhát, scaloppinét, amely borjú, méghozzá citromos-gombás mártással. A carne alla griglia grillezett húst jelent, ezzel nem nagyon tudunk mellényúlni, bár sok helyen bárányt és nyulat is kínálnak, úgyhogy aki a hagyományosabb ízeket kedveli, legyen elővigyázatos.
A legfinomabb olasz tésztákat a tenger gyümölcseivel gazdagítják

A legfinomabb olasz tésztákat a tenger gyümölcseivel gazdagítják

A legjobb halételek közül feltétlenül érdemes megkóstolni a baccalát, vagy más néven mantecantót, ami tőkehalból készült pástétom, és mennyei élvezetet ígér. Velence környékén sarde al saor, vagyis a sült szardínia a legcsábítóbb, amelyet édes-savanyú lében tesznek az asztalunkra. Szinte minden étterem étlapján találkozhatunk a carpaccióval, amely gyakorlatilag nyers, füstölt halból készül. A fritto misto mindenféle olyan tengeri herkentyű, amelyet paníroznak, és olajban sütnek ki. Ez lehet rák, tintahalkarika, vagy kisebb halak is.

Az olaszok az édességek területén is remekelnek, a panna cotta, a tiramisú egyszerűen kötelező, de igazán finom a gubana is, amely Trieszt környékén dívik, és egy dióval, mandulával, fenyőmaggal és rummal töltött párnácska.
Amit Trieszt nyújt az odalátogató turistáknak
Vásárlás az Adriai-tenger olasz partján - Piacok és nagy divatcégek
 

Most a legmelegebb: C

Ancona (ITA)

Most a leghűvösebb: C

Ancona (ITA)

Deviza árfolyamok:

EUR: 310 Ft|HRK: 41 Ft

Véletlen szállásajánló:

Hotel International

Crikvenica (CRO)

Hotel International - Crikvenica (CRO)